Wie betaalt de schade bij vluchtmisdrijf?

Wanneer je slachtoffer wordt van een ongeval met vluchtmisdrijf, kan je de verzekering van de dader niet inroepen om de schade te vergoeden zolang die dader niet gevonden wordt. Maar wie betaalt de schade dan?

Wanneer er enkel stoffelijke schade is (bv. iemand is 's nachts tegen je geparkeerde auto gereden, met blikschade tot gevolg) en de dader wordt niet gevonden, dan draai je als slachtoffer zelf op voor de kosten van de herstelling.

Wanneer er gewonden zijn gevallen bij het ongeval, dan zal het Motorwaarborgfonds de slachtoffers vergoeden voor hun lichamelijke schade. Dit fonds zal ook de materiële schade vergoeden, maar enkel wanneer de lichamelijke schade heel ernstig is, bv. bij overlijden of blijvende invaliditeit van minstens 15%. Is dat niet het geval, dan hebben de slachtoffers van vluchtmisdrijf geen recht op een vergoeding voor de schade aan hun voertuig.

Welke stappen kan je zelf zetten?

  • Heb je het ongeval zien gebeuren? Probeer de nummerplaat te noteren. Wanneer je het ongeval niet hebt zien gebeuren, kan je in de buurt rondvragen of er getuigen zijn.
  • Doe aangifte bij de politie. Ook de politie zal proberen de dader op te sporen.
  • Breng je verzekeraar op de hoogte. Ben je omnium verzekerd, dan zal die verzekering tussenkomen voor het vergoeden van de materiële schade. Een rechtsbijstandsverzekering kan helpen bij het zoeken naar de dader en het recupereren van de schade.

Doorrijden na een ongeval kan je duur te staan komen, de straffen zijn niet mals. Je riskeert

  • een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden
  • en een geldboete van 1.200 tot 12.000 euro.

Wie binnen de drie jaar opnieuw vluchtmisdrijf pleegt, krijgt een dubbele boete en een rijverbod van minimum vijf jaar.

Als er gewonden of doden vallen, kan de celstraf oplopen tot 2 jaar en de boete tot 30.000 euro. Je geraakt dan uiteraard ook je rijbewijs kwijt.