Uitleg bij de verkeersregels voor fietsers op een aantal plaatsen in Leuven?

In Leuven zijn er een aantal plaatsen waar fietsers verrast kunnen worden door de verkeersregels die hier van toepassing zijn. Hieronder verduidelijken we deze regels en de weg die fietsers op deze plekken moeten volgen.

(Ken je nog plekken in Leuven waar het je als fietser niet duidelijk is wat je net moet doen en welke verkeersregels hier van toepassing zijn? Stuur dan een mailtje naar pz.leuven.communicatie@police.belgium.eu. Een tijdje later verschijnt de uitleg op deze pagina.)

Lees zeker ook de brochure 'Met de fiets veilig door Leuven.'

Parking Bodart

Op parking Bodart staat sinds enige tijd een verkeersbord C1 (éénrichtingsverkeer).

c1

  Kinderen wisselen op deze plaats van schoolbus en om de veiligheid van de kinderen te garanderen, werd het verkeersbord hier geplaatst. Zo mag een bestuurder, op het deel van parking Bodart waar de bussen stoppen, nu enkel nog in wijzerzin rijden en kan hij niet langer de kinderen hinderen die van schoolbus wisselen. Een fietser die wel langs het verkeersbord C1 rijdt, creëert een gevaarlijke situatie. De begeleiders van de schoolbussen vroegen om controles. De Dienst Verkeer van Politie Leuven deed dit al meerdere keren tussen 8u en 9u ’s morgens, wanneer de meeste kinderen van bus wisselen.

We  herhalen graag nog eens de regels voor fietsers die vanaf de Tervuursevest/Kapucijnenvoer parking Bodart oprijden:

Deze fietsers rijden via het paadje (zie foto) de parking op en moeten dan verplicht in wijzerzin de verkeerslus volgen. Ze mogen dus niet naar rechts, waar de bussen parkeren en het verkeersbord C1 (éénrichtingsverkeer) staat, maar moeten verplicht naar links. Op het  deel van de parking dat grenst aan de Ijzerenmolenstraat mag er weer in beide richtingen gereden worden.

paadje met pijl
Bodart met pijlen
Paadje Rijrichting verkeerslus



Tiensepoort

We zien vaak dat fietsers die via de Tiensepoort  van de buiten- naar de binnenring rijden dit doen aan de linkerzijde van het kruispunt. De oversteekplaats aan de linkerkant van het kruispunt is, in tegenstelling tot wat velen denken, geen tweerichtingsoversteekplaats voor fietsers. Aan de linkerzijde van het kruispunt staat er immers geen voorrangsbord B1.

b1

Bovendien ontbreken hier verkeerslichten voor fietsers en markeringen op de grond. Je mag aan de linkerzijde van het kruispunt uiteraard wel te voet, met de fiets aan de hand oversteken, en dan je weg fietsend verderzetten.

                                         Linkerzijde Kruispunt
 
Linkerzijde kruispunt

                       

 

Wanneer je dus aan de Tiensepoort van de buiten- naar de binnenring wilt fietsen, gebruik dan steeds de rechterkant van het kruispunt. Daar staat wel het voorrangsbord B1, markeringen op de grond en zijn er verkeerslichten voor fietsers.

                                 Rechterzijde kruispunt
Rechterzijde kruispunt

 



Naamsepoort

Wanneer je als fietser van de Naamsestraat over de Tervuursevest naar de Naamsesteenweg wil rijden, dan mag je over de rijbaan de ring oversteken en zo de Naamsesteenweg oprijden. Het is hier immers niet mogelijk om recht over het kruispunt een fietsoversteekplaats aan te leggen.

Je kan wel even rechtsaf draaien en dan op het fietspad de ring oversteken. Moet je naar de Kardinaal Mercierlaan, dan is dit de aangewezen route.

Via het fietspad op de buitenring kan je ook verder rijden richting sportkot: je mag op dit fietspad immers in twee richtingen fietsen.

Wil je vanaf de Naamsesteenweg Leuven in rijden? Dan gebruik je steeds het fietspad aan de rechterzijde van het kruispunt. Je kan hier veilig van de buiten- naar de binnenring fietsen en vervolgens de Naamsestraat in. Strikt genomen kan je als fietser op de rijbaan blijven en samen met het gemotoriseerd verkeer oversteken (zoals je stadsuitwaarts doet vanuit de Naamsestraat), maar dat is uiteraard een minder veilige optie.

Kom je vanaf de Kardinaal Mercierlaan, waar je op het fietspad aan de linkerzijde van de rijbaan in twee richtingen mag fietsen, dan mag je het kruispunt aan de Naamsepoort aan de linkerzijde oversteken. Op deze plaats mogen fietsers in twee richtingen de ring oversteken. Dit is één van de enige plaatsen in Leuven waar je links een kruispunt mag over fietsen, omdat fietsers die van Heverlee en van het sportkot komen op deze manier snel de verbinding kunnen maken met de Schapenstraat, die een veilige fietsverbinding en scholenroute is richting het centrum van de stad.

 

Naamsepoort

Kom je met de fiets uit de Constantin Meunierlaan en wil je naar de buitenring om zo je weg verder te zetten richting Parkpoort, dan rijd je aan de rechterkant op het fietspad tot aan het kruispunt met de ring. Hier ga je heel even naar links en neem je de oversteekplaats met verkeerslichten aan de linkerzijde van de baan, waar je eveneens fietsend mag oversteken. Het fietspad op de binnenring verder volgen richting Parkpoort is niet toegelaten.

Meunierlaan

Nu kan je je weg verderzetten op middenberm van de ring

  • door naar rechts te draaien richting de Naamsepoort. Hier mag je de Erasme Ruelensvest overstappen op het zebrapad, met je fiets aan de hand. Je mag hier niet fietsend oversteken, want fietsers mogen hier enkel rijden van de buiten- naar de binnenring. Eens overgestoken, fiets je op het fietspad van de buitenring richting Parkpoort.
  • door naar links te fietsen op het fietspad op de middenberm van de ring. Je kan het veiligst naar de buitenring door ter hoogte van de Leo Dartelaan, met de fiets aan de hand, het zebrapad over te steken.

     

L. Dartelaan

Parkpoort

Fietsers die vanuit de Parkstraat rechtdoor naar de Geldenaaksebaan rijden, kunnen gebruik maken van het rechter baanvak. Fietsers die vanuit de Parkstraat naar het fietspad op de buitenring willen rijden, hebben een opstelvak in het midden van het kruispunt. Dit opstelvak is als het ware een verkeerseiland met bijhorend verkeerslicht dat conflicten met het autoverkeer moet vermijden.

Fietsers komende van de Geldenaaksebaan mogen de Parkstraat in fietsen. Bij het verkeerslicht ter hoogte van het zebrapad, moeten ze uiteraard stoppen bij rood licht. Voor fietsers die van het fietspad op de ring komen en in de richting van de Parkstraat willen, is er een rood opstelvak met bijhorend verkeerslicht ter hoogte van de Geldenaaksebaan. Hier kunnen ze veilig wachten tot het licht op groen springt om de ring over te steken.    

Parkpoort

Aarschotsesteenweg

Wanneer je via de Aarschotsesteenweg naar Wilsele of Wijgmaal wil fietsen langs de vaart is de veiligste weg via het fietspad aan de linkerzijde van de Aarschotsesteenweg. Steek over aan de verkeerslichten ter hoogte van de Redersstraat om dit fietspad te bereiken.  Je kan uiteraard ook het fietspad langs de Kolonel Begaultlaan volgen.

Wanneer je van de Redersstraat met je fiets rechtsaf slaat, kan je via het fietspad tot aan de Dijledreef fietsen.

Hierna stopt dit fietspad. Wil je toch verder richting Wilsele, dan steek je over op de fietsoversteekplaats en zet je je weg verder op het fietspad aan de linkerzijde van de Aarschotsesteenweg.

Wanneer je richting Leuven fietst op het fietspad aan de rechterzijde van de baan, kan je op bovenvermelde oversteekplaats eveneens naar de linkerzijde van de weg fietsen en hier je weg voortzetten richting de Redersstaat.

Aarschotsesteenweg
Dijledreef

 

Vaartkom

Rijd je met je fiets op het fietspad aan de Havenkant en wil je het Brouwerijplein in rijden, dan mag je gewoon oversteken en de straat in rijden. Veel veiliger echter, is het om reeds aan de lichten met de Zoutstraat het kruispunt over te steken en op het fietspad langs de linkerkant van de weg te fietsen tot aan het Brouwerijplein.

Kom je vanuit het Brouwerijplein, dan mag je niet oversteken en op het fietspad aan de linkerzijde van de weg richting de brug fietsen. Je mag op dit fietspad immers maar in één richting fietsen.

In deze situatie moet je dus altijd het fietspad aan de rechterkant van de weg volgen tot aan de verkeerslichten en hier oversteken.

Havenkant
Vaartkom 2

 

Buitenring R23, net voor de Tervuursepoort

R23 net voor Tervuursepoort

Wanneer je met een bromfiets klasse B of een speed pedelec op het fietspad richting de Tervuursepoort rijdt, dan mag je hier de rijbaan oprijden (de bebouwde kom is hier immers al begonnen en dus mag je ook op de rijbaan) óf mag je het fietspad verder volgen. Met een bromfietse klasse A en een fiets moet je het fietspad blijven volgen.

De fietstunnel onder de Tiensesteenweg

Het Stoemperspad, waar de fietstunnel deel van uitmaakt, is aangegeven door verkeersborden F99a en F101a. De definitie van dergelijke weg staat in artikel 2.34 van de wegcode: 'Weg voorbehouden voor het verkeer van voetgangers, fietsers, ruiters en bestuurders van speed pedelecs': een openbare weg of een deel van de openbare weg waarvan het begin aangeduid is met het verkeersbord F99a of F99b en het einde met het verkeersbord F101a of F101b.

De regels voor dergelijke straten staan in art. 22 quinquies van de wegcode. In art. 22quinquies.2 wordt vemeld: De gebruikers van deze wegen mogen elkaar niet in gevaar brengen en niet hinderen. Zij moeten dubbel voorzichtig zijn ten aanzien van kinderen en ze mogen het verkeer niet nodeloos belemmeren. Het spelen is toegestaan.

Er staat in de wegcode dus niet specifiek wie waar moet gaan. Het is geen rijbaan, dus bestuurders moeten niet rechts rijden, en voetgangers moeten niet links in de richting gaan. Het verkeer mag er door elkaar gebeuren, op voorwaarde dat men elkaar niet hindert of in gevaar brengt.

Ook nog van belang is het verkeersbord F99a dat aangeeft dat er een snelheidsbeperking geldt van 30km/u. Laat ons vooral artikel 10.1.1° van de wegcode niet vergeten: Elke bestuurder moet zijn snelheid regelen zoals vereist wegens de aanwezigheid van andere weggebruikers, in ’t bijzonder de meest kwetsbaren, de weersomstandigheden, de plaatsgesteldheid, haar belemmering, de verkeersdichtheid, het zicht, de staat van de weg, de staat en de lading van zijn voertuig; zijn snelheid mag geen oorzaak zijn van ongevallen, noch het verkeer hinderen.

Hoffelijkheid is het codewoord dus.

Fietstunnel

 

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Leuven via het contactformulier of telefonisch via 016 210 611.