Mag je fietsen in een voetgangerszone?

Er zijn twee types voetgangerszone:

  • type 1 zijn de winkel-wandelstraten;
  • type 2 zijn alle andere autovrije straten.

Of je er mag fietsen, hangt van het type voetgangerszone af.

Type 1: Winkel-wandelstraten

In dit type voetgangerszone hangt de situatie voor fietsers af van de locatie.

  • Afbeelding 1: In de Muntstraat, Boekhandelstraat en 's-Meiersstraat en op het Jozef Vounckplein mag je niet fietsen.
  • Afbeelding 2: In de Diestsestraat (Diestsestraat is volledig voetgangerszone, met uitzondering van het stuk tussen de parking Kinepolis en de Vanden Tymplestraat), Jodenstraat, Leopold Vanderkelenstraat (tussen Bondgenotenlaan en Diestsestraat), Mechelsestraat (tussen Mathieu de Layensplein en Vismarkt), Pierre Joseph Van Benedenstraat (tussen huisnummer 7 en Diestsestraat), Puttegang, Sint Maartenstraat (tussen huisnummer 18 en Diestsestraat), Vaartstraat (tussen huisnummer 7 en Diestsestraat) en Wandelingenstraat mag je fietsen van 18.30 tot 11.00 uur.
  • Afbeelding 3: In alle andere straten van voetgangerszone type 1 mag je altijd stapvoets fietsen. 

verkeersborden voetgangerszone

​​​​​

Type 2: Andere autovrije straten

  • In voetgangerszone type 2 mag je altijd fietsen, rekening houdend met de rijrichting. Je herkent de zone aan een verkeersbord.



 

In alle voetgangerszones geldt artikel 22sexies.2 uit de wegcode: In die zones mogen de voetgangers de volledige breedte van de openbare weg volgen.De bestuurders die er mogen in rijden, moeten stapvoets rijden; ze moeten de doorgang vrij laten voor de voetgangers en zo nodig stoppen. Ze mogen de voetgangers niet in gevaar brengen en niet hinderen.In die zones moeten de fietsers van hun fiets afstappen wanneer de dichtheid van het voetgangersverkeer hun doorgang bemoeilijkt.Het spelen is toegelaten.Het is verboden te parkeren in die zones.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Leuven via het contactformulier of telefonisch via 016 210 611.