Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 22 op 23 maart 2024

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 maart 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone. 

In totaal werden 575 ademtests afgenomen. 18bestuurders testten positief: 16 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 1 wegens drugs in verkeer en 1 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

 

Zes rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. 
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis. Bovendien had hij 1,1 gram promille alcohol in zijn bloed. 
  • Een bestuurder had 2,3 gram promille alcohol in haar bloed. 
  • Een bestuurder was aanvankelijk de passagier van de derde bestuurder (hiervoor met 2,3 gram promille alcohol). Ook hij was duidelijk boven zijn theewater. Zijn vriendin verklaarde dat hij “sterk aan de whisky” gezeten had. Nadat de nodige vaststellingen bij haar beëindigd waren, bleven beiden in hun wagen zitten. Na afloop van onze controles zagen wij nog net hun auto van de parking achteruitrijden tot achter een bocht. Het voertuig bleef daar op de rijbaan staan. Even later reed de bestuurder een aantal meter verder om te kijken of wij de plaats al verlaten hadden. Niet dus. Bij controle bleek dat de bestuurder de initiële passagier was. Hij weigerde aanvankelijk een ademtest af te leggen. Na enig tijd deed hij dit uiteindelijk toch met als resultaat 2,3 gram promille alcohol in zijn bloed, net evenveel als zijn vriendin.
  • Een bestuurder had 1,5 gram promille alcohol in zijn bloed. Aangezien hij officieel gedomicilieerd is in Portugal, moest hij zijn boete van 1.260 euro onmiddellijk betalen. 
  • Een bestuurder had 1,3 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

Vier bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen werd op 25/02/23 ook al eens geverbaliseerd wegens dezelfde feiten.

 

Acht bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen is officieel woonachtig in Spanje en moest zijn boete van 189,10 euro meteen betalen.

 

 

Op de Dendermondsesteenweg te Willebroek werden een wel erg jong uitziende bestuurder en dito passagier aan de kant gezet voor verdere controle. De bestuurder had daar klaarblijkelijk weinig zin in en gaf plankgas. Hij reed hierbij rakelings langs onze wodca-wagen door een bocht aan een te hoge snelheid in de richting van het fort van Breendonk.  Betrokkene wist echter blijkbaar niet dat even verder de asfaltering stopt en overgaat in een karrenspoor. Betrokkene reed daar aan volle snelheid in en kwam uiteindelijk aan de linkerzijde tot aan de assen van het voertuig vast te zitten in de modder
Bij controle weigerde de bestuurder aanvankelijk zich te identificeren. Hij kon ons geen identiteitskaart en rijbewijs vertonen. Na wat opzoekingen in onze bestanden ging betrokkene dan toch uiteindelijk overstag. Hij was pas sinds enkele maanden 16 jaar en had de auto “geleend” van zijn oom, die nergens van wist en lag te slapen. Deze kwam uiteindelijk ter plaatse en was niet echt tevreden. Zijn auto diende uit de modder getakeld te worden, in de hoop dat er onderaan geen beschadigingen waren. 

 

Later tijdens de nacht intercepteerden wij nog een bestuurder die totaal geen houder was van enig rijbewijs. Het betrof een 23-jarige jongeman uit Brussel. Hij zal zich achteraf moeten verantwoorden voor de politierechter.

 

Een bestuurder was hij slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en hing er geen “L”-teken aan de achterruit. 

 

Nog een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 12 maand. Ook hij mocht niet sturen tijdens een weekend nacht, ook hij reed zonder begeleider en ook in zijn auto hing geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Drie auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.

 

Drie bestuurders werden beboet omdat ze de veiligheidsgordel niet droegen.

 

Twee bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden. 

 

Labels