Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties op zondag 28 april 2024

Lokale politie Rivierenland voerde op zondag 28 april 2024 tijdens de namiddag en avond alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse plaatsen in de politiezone. 

In totaal werden 607 ademtests afgenomen. bestuurders testten positief: 7 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 2 wegens drugs in verkeer.

Drie rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. 
  • Twee bestuurders hadden respectievelijk 1,9 en 1,3 gram promille alcohol in hun bloed. 

 

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog twee andere bestuurders eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen :

  • De eerste bestuurder reed onder invloed van cocaïne. Hij kon echter zijn rijbewijs niet vertonen omdat het nog bij de politierechtbank in Mechelen ligt wegens een vervallenverklaring van het recht tot sturen. Bij afloop daarvan moest betrokkene nog twee herstelexamens afleggen, nl. medische en psychologische testen. Daaraan heeft hij echter nooit voldaan. Hierop werd de auto die hij bestuurde, niet eens zijn voertuig, ter plaatse ingehouden voor een periode van 12 uur. 
    Bij een verder nazicht in onze bestanden bleek tevens dat hij voorwaarden had opgelegd gekregen door een rechter, nl. verbod tot het gebruik van alcohol en drugs. Bij deze heeft betrokkene alvast één voorwaarde geschonden en hij krijgt daarvoor een extra proces-verbaal.
  • De tweede bestuurder, van een motorfiets, negeerde in de Molenveldweg te Bornem het bevel tot stoppen en ging er aan hoge snelheid vandoor. Met een achtervolging door onze motorrijders tot gevolg. Betrokkene weigerde echter te stoppen. 
    Op de drukke N16 (2x2 rijstroken) richting Mechelen remde hij plots bruusk en trachtte achter onze motorrijders door te ontsnappen door rechtsomkeer te maken via de middenberm, die bestaat uit gras, struiken en bomen. Zonder enig zicht op het tegemoetkomend verkeer kwam hij zo terecht op de tweede rijstrook van de N16 richting Temse. Gelukkig reed er op dat ogenblik daar geen verkeer, anders was een aanrijding onvermijdelijk geweest. Even verder konden wij hem alsnog d.m.v. onze motorfietsen tot stoppen dwingen
    Hij kon ons geen rijbewijs vertonen, dat zou nog thuis gelegen hebben. Betrokkene is houder van een rijbewijs categorie B, dat, in zijn geval, ook geldig is voor het besturen van motorfiets, echter beperkt tot 125 cc. De moto van betrokkene heeft een cilinderinhoud van 1.200 cc. Dit wil zeggen dat hij geen houder is van een geldig rijbewijs voor het besturen van dit voertuig. 
    Bovenop dit alles bleek dat wij zijn rijbewijs categorie B niet konden intrekken omdat het bij een politierechtbank ligt wegens een levenslang rijverbod omwille van medische redenen. Zijn moto werd weggetakeld en in beslag genomen met het oog op verbeurdverklaring.

 

Twee bestuurders kregen een rijverbod van 6 uur.

 

Drie bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 3 uur.

 

Twee auto’s werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was.

 

Twee bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

Een bestuurder was houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Zij vervoerde echter een passagier, geen houder van een rijbewijs categorie B, wat verboden is.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden, ook tijdens de namiddag en avond. 

 

Labels