Brand in Houthalen-Helchteren en Meeuwen-Gruitrode

Omstreeks 7u30 vanmorgen zijn er verschillende brandhaarden gemeld op het schietterrein van Houthalen-Helchteren, op het grondgebied van gemeente Houthalen-Helchteren en gemeente Meeuwen-Gruitrode. Brandweerzone Oost-Limburg ging ter plaatse en krijgt ondertussen versterking van beide andere Limburgse zones (Noord en Zuidwest). Op dit moment is er geen gevaar voor omwonenden, maar er kan wel sprake zijn van geurhinder door de rook.

De brandweer is volop bezig met de verschillende brandhaarden te bestrijden. Ook burgemeesters Alain Yzermans (Houthalen-Helchteren) en Lode Ceyssens (Meeuwen-Gruitrode) zijn ter plaatse. De situatie wordt op de voet gevolgd, ook zijn er momenteel geen bijzondere maatregelen nodig voor het festival Extrema Outdoor of de festivalcamping. De organisatie is op de hoogte gebracht en staat in contact met de hulpdiensten. In de onmiddellijke omgeving, is er voor de inwoners van de Gestelstraat geen gevaar.



GEURHINDER



"Er zijn rookpluimen van de verschillende brandhaarden zichtbaar, we krijgen ook meldingen binnen van geurhinder", aldus majoor Aerts van Brandweerzone Oost-Limburg. "Vooral de omgeving van Houthalen-Oost, Meulenberg en De Plas in Houthalen-Helchteren kunnen hiervan last ondervinden".



"Wie last heeft van de rook of de geur, houdt best ramen en deuren gesloten, ook ventilatiesystemen in huis schakel je beter uit," raadt de majoor aan, "zo blijf je uit de rook, want rook is nooit gezond."



Agentschap Natuur en Bos is ook aanwezig op het terrein. Aangezien "Brandcode oranje" geldt in de Limburgse natuurgebieden, is er verhoogd risico op brand. De brandweer vraagt iedereen om extra voorzichtig te zijn in bos-en heidegebied en niet te roken of open vuur te gebruiken.

-- Bron: persbericht Brandweerzone Oost-Limburg