Nieuw bezoekersonthaal in Genks commissariaat

Op woensdag 18 april neemt Politie CARMA het nieuwe onthaal in het Genkse commissariaat officieel in gebruik. Het onthaal en de bijhorende interviewruimtes zijn ingrijpend gerenoveerd in samenwerking met B+ architecten, om de dienstverlening nog verder te verbeteren en om te voldoen aan de nieuwste veiligheidsvoorschriften. Sinds 12 maart 2018 is het onthaal toegankelijk voor klanten en in tussentijd doorliep het al een korte testperiode.

De opening van het nieuwe politie-onthaal is het sluitstuk van ingrijpende verbouwingen in het Genkse commissariaat. In 2015 startten de werken op de tweede verdieping, waarna ook de eerste en tenslotte het gelijkvloers een grondige facelift kregen. Tijdens de verbouwing van het onthaal werden klanten tijdelijk opgevangen in kantoorcontainers op de personeelsparking. Ook het noteren van kleine klachten en aangiftes gebeurde tijdelijk op deze locatie. In maart 2018 werd het nieuwe onthaal opgeleverd en kon de politie haar bezoekers eindelijk ontvangen in het vernieuwde commissariaat. Op 18 april werd het onthaal officieel geopend door burgemeester-voorzitter Wim Dries.

Dienstverlening

Burgemeester-voorzitter Wim Dries: "De beleving van de klant en klantvriendelijkheid stonden centraal bij het uittekenen van de nieuwe bezoekersruimtes. Een opvallende ingang, eenvoudige aanmeldinstructies, de huiselijke wachtruimte, de afscherming van de ontvangstbalie, een infoscherm… Het zijn allemaal elementen die het 'verblijf' van de klant aangenamer moeten maken. Vanzelfsprekend hebben we ook rekening gehouden met de noden van bezoekers met een beperking. De moderne inrichting strookt ook beter met de innovatieve, ambitieuze en professionele identiteit van Politie CARMA."

Veiligheid

De vernieuwing van het onthaal was een uitdaging omwille van de wisselende regelgevingen op het vlak van terreurbestrijding en veiligheid in het algemeen. Wim Dries: "Het ontwerp van B+ architecten is een geslaagd evenwicht tussen esthetiek en functionaliteit en is aangepast aan de laatste richtlijnen op het vlak van veiligheid. Zo is de aanmeldprocedure gewijzigd en er zijn allerhande ingrepen aangewend om de veiligheid te verhogen."

Bezoekers moeten zich aanmelden met hun elektronische identiteitskaart, waarna hij of zij al dan niet toegang krijgt tot de wachtruimte. In het geval van een mogelijk veiligheidsprobleem treedt een interne procedure in werking. Wie geen eID op zak heeft, kan zich via een parlofoon aanmelden.

Vanuit het coördinatiecentrum van de interventiedienst kunnen de gebeurtenissen in de onthaalruimte opgevolgd worden. Bij eventuele problemen kan van men van hieruit snel tussenkomen. Er is ook camerabewaking voorzien, alle wanden en ramen zijn bestand tegen zware munitie, de bezoekerstoiletten zijn uitgerust met een alarmknop en er is een Automatische Externe Defibrillator of AED-toestel aanwezig.

Klanten die een klacht of aangifte komen doen, komen enkel onder begeleiding van een personeelslid in een van de twee interviewruimtes terecht. Alle doorgangen naar personeelsruimtes beschikken over een beveiligde toegang.

Vormgeving en ontwerp

De inkomzone heeft een open karakter en is ontworpen op basis van de looplijnen, zichtlijnen en andere relaties binnen het onthaal- en interventiegebeuren, rekening houdend met veiligheid, privacy en met de specifieke werking van de politiezone.

Het onthaal straalt een aangename en huiselijke sfeer uit door het gebruik van hout en natuurlijke materialen. De balie en het digitaal loket zijn uitgevoerd in 'solid surface' omwille van de vloeiende lijnen, de onderhoudsvriendelijkheid en de stootvastheid van het materiaal. De vloeiende lijnen en vormgeving symboliseren de ambitieuze, innovatieve en organische werking van de politiezone.

E-loket

Via het E-loket kunnen online kleine aangiftes gebeuren, zoals diefstal van een (brom)fiets, winkeldiefstal, diverse beschadigingen en grafitti. Ook kan je via Police-On-Web een alarmsysteem beheren als burger of vertegenwoordiger van een bedrijf. Momenteel zijn de online mogelijkheden eerder beperkt, maar dit wordt in de toekomst wellicht uitgebreid. Het E-loket kan in hoogte versteld worden en is dus ook toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel.

Buitenzone

Later in 2018 volgt ook de aanpassing van de volledige buitenaanleg en wordt de voorzijde van het gebouw ingepakt met een strekmetalen voorzetgevel.