Wat moet ik doen wanneer burenbemiddeling geen optie (meer) is?

Indien u van mening bent dat er een oplossing moet komen en burenbemiddeling is geen optie meer dan is het vredegerecht een eventueel volgende stap.

Bij het vredegerecht zijn er drie procedures: de verzoening, het verzoekschrift of dagvaarding.

De eerste stap is logischerwijze een verzoening. Deze stap is nog geen proces. Als burger kan u naar de griffie van de vrederechter trekken en verklaren dat u een bepaalde persoon voor een verzoening wilt oproepen. De procedure is gratis en de rechter speelt de rol van tussenpersoon: hij bemiddelt tussen de twee partijen. Deze aanpak is zeer nuttig bij burenruzies. De rechter kan dan van die eerste ontmoeting van de betrokkenen gebruikmaken om iedereen aan de bestaande regels te herinneren en ze te helpen om een overeenkomst te vinden. Maar hij legt geen verplichtingen op. Pas als die poging mislukt, kunnen de partijen de stap zetten naar een proces. Dit is een gratis procedure.

Procesvoering bij verzoekschrift of dagvaarding.

Procedure inleiden via verzoekschrift. De burger doet dit zelf via de griffie, enkel rolrecht van 35 euro moet betaald worden.

Procedure via dagvaarding wordt uitgevoerd door de gerechtsdeurwaarder. Men kan zelf naar de gerechtsdeurwaarder gaan of een advocaat de opdracht geven dit te doen. De kosten bij dagvaarding kunnen oplopen tot 250 EUR. (kosten deurwaarder, BTW, rolrecht van 35 euro, verplaatsingsvergoeding gerechtsdeurwaarder en dan nog je eigen advocaatkosten).

Bij beide procedures zal door de vrederechter een gemotiveerde uitspraak worden uitgeschreven in een vonnis dat ter inzage wordt gelegd op de griffie. Beide partijen krijgen een afschrift via de post verstuurd.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Limburg Regio Hoofdstad via het contactformulier of telefonisch via 011 938 938.