Veilig naar school!

Overmorgen begint het nieuwe schooljaar en dat laat zich ook voelen op de weg. Veel kinderen, jongeren en hun ouders begeven zich na twee maanden vakantie opnieuw in het dagelijkse verkeer.

Dat is zowel aanpassen voor de voetgangers en fietsers maar evenzeer voor de andere weggebruikers.

De lokale politie Limburg Regio Hoofdstad neemt dit jaar opnieuw verschillende maatregelen om het schoolverkeer in de verschillende gemeenten zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Tijdens de maand september schenkt de politie, in het kader van de provinciaal gecoördineerde thema-actie, extra aandacht aan het schoolgaand verkeer.

Op 1 september start ook onze campagne rond veilig schoolverkeer. Op de achterruit van al onze politievoertuigen kleeft een sticker met de boodschap: "Hou fiets-, voet- en zebrapad in de gaten en kijk extra uit voor jonge weggebruikers".Q

Bovendien wordt in elke gemeente deze boodschap ook bekendgemaakt via preventiezuilen.

Automobilisten worden gewezen op het drukke schoolverkeer en aangemaand om hun rijgedrag hieraan aan te passen.

Een overzicht van de maatregelen die de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad neemt.

  • Zoals elk jaar zullen de wijkinspecteurs het hele schooljaar lang aan het begin en het einde van de schooltijd postvatten aan de scholen in hun wijk. Zij zullen overtreders aanspreken en beboeten. Daarnaast zijn ze voor iedereen makkelijk aanspreekbaar.
  • In september vatten politiemensen voor en na schooltijd post op belangrijke plekken in de politiezone waar veel schoolgaand verkeer passeert. Tijdens de eerste week van september treden zij eerder sensibiliserend en informerend op. Daarna zullen zij indien nodig verbaliseren.
  • Alle leerlingen van het eerste leerjaar krijgen een fluorescerend boekentaslabel. Op deze manier zijn zij beter zichtbaar in het verkeer. Op het label staan bovendien enkele goede tips!

De komende maand controleert de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad in de schoolomgevingen intensief op onder andere het dragen van de veiligheidsgordel, parkeren en snelheid.

De jongeren zelf kunnen onderworpen worden aan een controle van hun (brom)fiets of aangesproken worden op hun rijgedrag.

"Samen met de gemeenten, de scholen en de ouders willen wij ervoor zorgen dat elk kind na elke schooldag opnieuw veilig en wel thuis aankomt," besluit korpschef Philip Pirard.