Bijna helft minder verkeersongevallen met gekwetsten dan 10 jaar geleden

In 2017 vonden er in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad 477 verkeersongevallen plaats waarbij iemand gekwetst raakte. Dit is een daling van meer dan 16% ten opzichte van 2016. In vergelijking met 10 jaar geleden is het aantal ongevallen met gekwetsten in de politiezone bijna gehalveerd.

Al verschillenden jaren op rij gaat het aantal verkeersongevallen met gekwetsten binnen de politiezone Limburg Regio Hoofdstad in dalende lijn. Het afgelopen jaar werd er opnieuw een daling van 16% genoteerd.

Vooral in Hasselt, Lummen en Halen was de daling het afgelopen jaar opmerkelijk.

In 2007 vonden er nog 847 verkeersongevallen met gekwetsten plaats in de zone. Het laatste decennium is het aantal ongevallen dus bijna gehalveerd.



Ook het aantal personen dat overleed of gekwetst raakte bij een ongeval daalde voor het derde jaar op rij.

Enkele vaststellingen

De meeste verkeersongevallen gebeuren in de herfst- en wintermaanden. Vooral in oktober, november en maart piekte het aantal ongevallen in 2017.

Bij 10% van alle verkeersongevallen met gekwetsten was er alcohol in het spel.

9% van de bestuurders die een verkeersongeval met gekwetsten veroorzaakte, pleegde vluchtmisdrijf.

Vooral auto's (52%) waren betrokken in verkeersongevallen met gekwetsten, gevolgd door fietsers (23%) en bromfietsers (9%).

Verkeersinbreuken

"Zo een spectaculaire daling van het aantal ongevallen komt er uiteraard niet zomaar," zegt korpschef Philip Pirard. "Verkeersveiligheid is één van onze absolute prioriteiten. Het feit dat wij in dit kader erg veel controles uitvoeren, vertaalt zich ook in het aantal inbreuken dat we vaststellen." Overdreven snelheid blijft binnen de politiezone de grootste verkeersinbreuk. Hiervoor werden er in 2017 meer dan 50.000 processen-verbaal opgesteld. "Wij spenderen veel capaciteit aan het uitvoeren van snelheidscontroles. De locaties waar we gaan flitsen worden geselecteerd op basis van het aantal verkeersongevallen."

Verkeersinbreuken in 2017
Snelheid 50.529
Stilstaan en parkeren 9.385
Gsm 1.710
Gordel en kinderzitje 1.170
Alcohol 658
Drugs 313

"Uiteraard gaan wij blijven inzetten op onze verkeerscontroles," klinkt het bij de politiezone. "Vooral het aantal bestuurders dat onder invloed van drugs rijdt, is een problematiek die ons de laatste tijd ernstig zorgen baart en in de toekomst dus zeker extra aandacht verdient."