Het Grote Voetgangersexamen en Het Grote Fietsexamen gaan weer van start

Op maandag 27 maart vindt het eerste Grote Voetgangersexamen van dit jaar plaats. De politie Limburg Regio Hoofdstad gaat de komende maanden in 55 lagere scholen langs om te testen of leerlingen klaar zijn om zich zelfstandig in het verkeer te begeven.

2.000 leerlingen uit lagere scholen in alle gemeenten van de politiezone leggen de komende weken Het Grote Voetgangersexamen of Het Grote Fietsexamen af. Deze examens werden ontwikkeld door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde met de steun van de Vlaamse Overheid en Ethias. De politie Limburg Regio Hoofdstad gaat in 55 scholen langs om te testen of de leerlingen klaar zijn om zich zelfstandig, te voet of met de fiets, in het verkeer te begeven.



"Jonge voetgangers en fietsers blijven omwille van hun beperkte ervaring een risicogroep in het verkeer," zegt korpschef Philip Pirard. "De bedoeling van Het Grote Voetgangersexamen en Het Grote Fietsexamen is om de leerlingen enkele vaardigheden te laten inoefenen en er op deze manier voor te zorgen dat zij zich veilig in het verkeer kunnen begeven."



Op een uitgestippeld parcours moeten de kinderen verschillende manoevers uitvoeren. Leerlingen uit het vierde leerjaar die Het Grote Voetgangersexamen afleggen, leren vooral in verschillende situaties de straat over te steken. Leerlingen van het zesde leerjaar leggen een parcours af met de fiets en tonen tijdens Het Grote Fietsexamen dat zij onder andere veilig kunnen afslaan en weten hoe ze voorrang moeten verlenen.



Op maandag 27 maart wordt het eerste Grote Voetgangersexamen afgenomen bij de leerlingen van het vierde leerjaar van De Kameleon in Sint-Lambrechts-Herk. Vanaf 8 mei gaan de Grote Fietsexamens van start. Het laatste examen wordt afgenomen op 30 mei.