Persbericht: Resultaten controleactie ‘trespassing’, onwettig verkeer op spoorwegovergangen.

Resultaten

Lokale politie Mechelen-Willebroek voerde maandagvoormiddag 20 mei 2019 een controleactie 'trespassing' (onwettig verkeer op spoorwegovergangen) uit.

De actie vond plaats aan de overweg in de Bankstraat te Hombeek. Bestuurders die de overweg opreden zonder dat deze vrij was, slagbomen in beweging, de rode knipperlichten of het belsignaal negeerden, werden maximaal geïntercepteerd en geverbaliseerd.

Het was hierbij bedroevend om vast te stellen hoeveel bestuurders er gevaarlijke risico's namen.


In totaal werden 8 bestuurders geverbaliseerd voor het blokkeren van de overweg door het volgen van de aanwezige file.

  • Twee vrachtwagenchauffeurs, met een oplegger MTM 44 ton, blokkeerden de overweg.
  • Voor een bestuurder liep de overtreding bijna fataal af. De chauffeur stond stil in het midden van de overweg toen het belsignaal in werking trad en de slagbomen naar beneden gingen. Omwille van de file kon de man niet meer vooruit, noch achteruit met zijn voertuig. Hij weet op het nippertje een ongeval te voorkomen door al slalommend tussen de barelen de overweg te verlaten om enkele seconden later een volle passagierstrein te zien voorbij razen.

De wegcode is nochtans duidelijk, men mag de overweg niet oprijden indien deze niet volledig vrij is.
Alle bestuurders die halt hielden op de overweg werden geverbaliseerd en ontvingen een boete van 58 euro.

Tijdens deze controleactie werden eveneens 17 bestuurders geverbaliseerd voor het gebruik maken van hun gsm tijdens het besturen van een voertuig en 14 chauffeurs voor het niet dragen van de veiligheidsgordel. Een chauffeur die stilstond op het fietspad ontvangt eveneens een proces-verbaal.

Korpschef lokale politie Mechelen-Willebroek, Yves Bogaerts: "Met deze controle willen we bestuurders niet enkel verbaliseren, maar vooral sensibiliseren de verkeersregels strikt na te leven. Weggebruikers moeten er zich van bewust zijn dat een inbreuk op een overweg kan leiden tot ernstige verkeersongevallen."

De controleactie van lokale politie Mechelen-Willebroek vond plaats in het kader van het verkeershandhavingsplan en zal ook in de toekomst nog uitgevoerd worden. Zij hoopt door sensibilisering en handhaving bij te dragen tot een veiliger verkeer aan de spoorwegovergangen.