Opgelet: oplichting van de oude stempel

Dat niet alle oplichters anno 2024 te werk gaan via e-mail, tweedehandswebsites, QR-codes of WhatsApp bewijst een brief die een inwoner van Lembeek recent ontving.

fotocollage van de brief en de omslag

In de brief maakt een zogezegde ‘Financieel Consulent’ uit Spanje melding over het overlijden van een persoon en het bijhorende fortuin dat is achtergelaten. De ontvanger van de brief zou zogezegd een familielid zijn en aanspraak maken op de gigantische erfenis. 

De oplichters doen best veel moeite want op basis van de achternaam van de bestemmeling passen ze de brief op enkele plaatsen aan. Daarnaast hangt er voor de verzenders ook een kost aan, want de brief komt per post en is gefrankeerd in Frankrijk.

Vermoedelijk worden deze brieven naar een willekeurige adressenlijst verzonden. Het gaat om een klassieke oplichtingswijze van voor de komst van het internet. Wie op de brief reageert, krijgt de opdracht om bepaalde kosten te betalen alvorens ‘de erfenis’ te kunnen ontvangen. 

We roepen op in geen geval op de brief te reageren. Neem bij twijfel altijd contact op met onze diensten. Ook vragen we om modernere (ICT)-oplichtingspraktijken steeds te melden. Enkel op die manier kunnen we de problematiek rond online oplichting nog beter in kaart brengen.