Boerenprotest zorgt voor verkeershinder (overzicht)

Het boerenprotest zorgde vorige week voor flinke verkeersoverlast in en rond Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw. We hielden jullie via deze post zo goed en snel mogelijk op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Een overzicht: 

opkuisen

Update vrijdag 2 februari - 20u45 - LAATSTE BOEREN VERTREKKEN- De R0/19 ter hoogte van Halle zal in de loop van de avond volledig vrij zijn.

De boeren hebben hun blokkade zowel op de binnen- als de buitenring opgeheven. Brandweerzone Vlaams-Brabant West is momenteel bezig met de opruimwerken.

Eerder vandaag vertrokken ook alle tractoren uit de Zinkstraat in Halle. En sinds donderdagavond is ook de blokkade op de A8 opgeheven.

Na dagenlang protest keert de rust weer in onze zone.

Extra: voor de inwoners van de Nijvelsesteenweg waar deze week een tijdelijk parkeerverbod werd ingesteld: de verkeersborden worden zonder tegenbericht morgenochtend weggehaald. Extra dank voor jullie flexibiliteit.

Update vrijdag 2 februari - 15u20 - Het verkeer op de R0 buitenring moet er niet meer af aan afrit Huizingen. Het verkeer kan doorrijden tot aan verkeerswisselaar Halle waar er afleiding is naar de A8. Ook de opritten in Huizingen zowel richting Groot-Bijgaarden als Halle, zijn open.

(Extra duiding want het is misschien ingewikkeld: de buitenring R0 was al een hele tijd afgesloten thv Huizingen omdat het verkeer anders toch maar doorreed tot ofwel de blokkade op de R0 iets verderop in Halle (een blokkade die er nog altijd in beide richtingen staat), ofwel op de blokkade aan de A8 uitkwam. Nu de blokkade aan de A8 weg is, is omleiding via Huizingen niet meer nodig)

--> In de Zinkstraat in Halle zijn de laatste tractoren vertrokken. Het is er nog wel erg druk omdat er veel vrachtwagenverkeer is.

Update vrijdag 2 februari - 10u20 - Er zijn opnieuw wat extra tractoren opgedoken aan de Zinkstraat in Halle. Hierdoor is er momenteel file op de Edingensesteenweg.

Ter verduidelijking: vanaf de A8 is het mogelijk naar de binnenring (R0), richting Groot-Bijgaarden, te rijden.

Vanaf de A8 is het nog niet mogelijk rechtstreeks naar de buitenring (R0), richting Wallonië, te rijden. Omdat je dan nog op de blokkade van de boeren uitkomt.

--> Hiervoor wordt tijdelijk een omleiding ingesteld langs de Nijvelsesesteenweg richting oprit Woutersbrakel. Om vanaf daar je weg op de autosnelweg verder te zetten.

Update vrijdag 2 februari - 6u45 - De blokkade aan het kruispunt A8 / Nijvelsesteenweg in Halle is sinds gisterenavond opgeheven. De weg is er opgeruimd. Het verkeer kan er door.

De blokkade op de R0/E19 staat er nog steeds. De boeren geven wel aan om daar in de loop van de dag te vertrekken.

In de Zinkstraat in Halle staat nog een beperkt aantal tractoren. Auto's kunnen er door.

We sluiten niet uit dat er in de loop van de nieuwe acties zijn. De afgelopen dagen hebben ons geleerd dat de boeren zeer onvoorspelbaar zijn.

Van zodra er een update / meer nieuws is, lees je het hier.

Update donderdag 1 februari - 21u50 - We krijgen de bevestiging dat de blokkade op de A8/E429 bijna helemaal weg is. Er zijn enkel nog wat opruimwerken bezig.

De manifestanten op de R0/E19 blijven allicht nog de hele nacht ter plaatse. De autosnelweg blijft afgesloten.

In de Zinkstraat in Halle staan op dit moment nog een dertigtal tractoren. Auto's kunnen er door, de boeren hinderen enkel vrachtverkeer.

Een volgende update staat gepland rond 7u morgenochtend. Bij verdere grote ontwikkelingen, laten we het hier weten.

Update donderdag 1 februari - 16u20 - We vernemen dat de terugkeer uit Brussel vanavond niet met grote georganiseerde colonnes zal gebeuren. Er zullen dus her en der kleinere groepen tractoren opduiken.

Die kunnen op autosnelwegen opduiken, maar evengoed ook onze lokale (gewest)wegen in stad Halle, Lokaal Bestuur Beersel en Gemeente Sint-Pieters-Leeuw.  Conclusie: het wordt zonder twijfel een drukke avondspits. De blokkades op de A8/E429 en R0/E19 zijn ook nog steeds niet opgeheven.

Update donderdag 1 februari - 12u10 - De Sasbrug in Lembeek wordt vandaag om 15 uur tijdelijk opnieuw opengesteld voor het verkeer. Zo kan het verkeer op de lokale wegen iets beter doorstromen tijdens de acties van de landbouwers op de snelwegen. Vrijdagochtend 2 februari wordt om 9u de brug opnieuw afgesloten voor het verkeer zodat de aannemer verder kan werken. Meer info: www.halle.be/nieuwsberichten/update-werken-sasbrug-lembeek

Update donderdag 1 februari - 9u20 - Vrachtwagen is getakeld.

Update donderdag 1 februari - 7u50 - Een vrachtwagen heeft zich vastgereden op het kruispunt goudvinkenlaan, zwaluwenlaan, Balthazarstraat in Halle. Takeldienst is onderweg

Update donderdag 1 februari - 6u45 - De hele nacht waren de tractoren wel hoorbaar in en rond Halle. Situatie blijft echter voorlopig ongewijzigd. De Zinkstraat in Halle blijft afgesloten. De rotonde aan de Edingensesteenweg is evenwel vrij. Verkeer op de E19 en A8 is niet mogelijk.

We verwachten dat de blokkades nog de hele dag blijven aangehouden met de nodige verkeershinder.

Update woensdag 31 januari - 20u20 - De komende uren verwachten we de aankomst / doortocht van meerdere colonnes uit Wallonië. Welke wegen de tractoren zullen nemen om richting Brussel te rijden, is voorlopig onduidelijk.

Aan de Zinkstraat zijn intussen nog een aantal tractoren bijgekomen.

Update woensdag 31 januari - 18u55 - Dertig tractoren bezetten momenteel rotonde Edingensesteenweg- Zinkstraat.

Update woensdag 31 januari : 17u50 - Op de R0 in Halle is een eerste colonne van een 60-tal tractoren doorgereden. De manifestanten uit Binche hebben zonet afrit Drogenbos genomen richting Ukkel. Dit gaf geen extra impact op het wegennet in onze zone.

De blokkades op de R0/A8 zijn voor alle duidelijkheid niet opgeheven.

Wanneer er nog tractoren vertrekken/doorrijden, is niet duidelijk. De manifestanten delen geen informatie.

Update: woensdag 31 januari - 16 uur - Er bereiken ons steeds meer signalen dat er vanaf de late namiddag vanaf en via de geblokkeerde zones (A8 / R0) in Halle manifestanten richting Brussel zullen trekken.

De actievoerders zullen waarschijnlijk/mogelijk de gewestwegen waaronder de Bergensesteenweg (N6) gebruiken om naar de hoofdstad te gaan.

Omdat er boeren uit allerhande richtingen in groep naar Halle komen, is er voorlopig geen zicht op exacte vertrekuren. Maar we vermoeden dat er vanaf de late namiddag tot morgenochtend tractoren zullen vertrekken, en dus ook extra verkeershinder zal zijn in Sint-Pieters-Leeuw en Beersel.

We gaan er ook van uit dat de huidige (filter)blokkades tot donderdagmiddag blijven staan.

U leest het: de enige zekerheid is voorlopig dat er geen zekerheid is. Maar wees vanaf deze namiddag tot zeker morgenmiddag extra voorbereid als je de weg op moet. Gps-apps en realtime gps systemen kunnen hierbij helpen.

Van zodra er onze diensten nieuwe en meer concrete informatie bereikt, laten we het weten.

Update: woensdag 31 januari - 6 uur - De toestand is ongewijzigd met nog steeds versperringen op de R0/E19 en de E429/A8.

Hierdoor verwachten we ook vandaag op de lokale wegen in en rondom Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw extra verkeershinder.

We herhalen de info uit onze laatste update van gisteren:

Op basis van de meest recente meldingen zullen de manifestanten tot zeker donderdagmiddag voor verkeershinder zorgen.

We proberen waar mogelijk de penibele verkeerssituatie in de regio zo goed mogelijk op te volgen maar kunnen niet overal tegelijk zijn. Hoezeer we dat ook zouden willen.

Om de doorstroming op de lokale wegen iets vlotter te laten verlopen, werd de sasbrug in Lembeek tot donderdagochtend opnieuw opengesteld voor het verkeer.

Ook werd het stuk van de Nijvelsesteenweg tussen de A8 en de Warande in Essenbeek in de loop van dinsdag parkeervrij gemaakt, zodoende dat auto's en vrachtwagens er vlotter doorkunnen.

Update: dinsdag 30 januari om 16.45 uur: 

Op basis van de meest recente meldingen die onze diensten bereiken, zullen de filterblokkade op de A8 en de blokkade op de R0/E19 tot zeker donderdagmiddag voor verkeershinder zorgen.

We proberen waar mogelijk de penibele verkeerssituatie in de regio zo goed mogelijk op te volgen maar kunnen helaas niet overal tegelijk zijn. Hoezeer we dat ook zelf zouden willen.

Om de doorstroming op de lokale wegen iets vlotter te laten verlopen, werd in de loop van de dag de sasbrug in Lembeek tijdelijk opnieuw opengesteld voor het verkeer. Zie eerder bericht op deze pagina.

Ook werd het stuk van de Nijvelsesteenweg tussen de A8 en de Warande in Essenbeek in de loop van de dag parkeervrij gemaakt, zodoende dat auto's en vrachtwagens er vlotter doorkunnen.

Update: dinsdag 30 januari om 13 uur: 

Om de lokale verkeershinder te verkleinen, worden de werken aan de sasbrug in Lembeek een paar dagen uitgesteld. Dat laat de stad Halle weten.

Gemotoriseerd verkeer kan vanaf 15u vandaag opnieuw langs de sasbrug in Lembeek rijden. Ook woensdag 31 januari blijft de sasbrug open voor gemotoriseerd verkeer. Na de ochtendspits wordt de sasbrug opnieuw afgesloten voor gemotoriseerd verkeer vanaf 9u op donderdag 1 februari.

Update: dinsdag 30 januari om 8.15 uur: 

Door de verkeerhinder zijn de bestuurders genoodzaakt om alternatieve wegen te volgen.



Eén van die alternatieve wegen richting de N6 gaat door Lot (Lokaal Bestuur Beersel). -->Om die reden werd de tonnagebeperking in de Guido Gezellestraat en de Jozef Huysmanslaan tijdelijk uitgeschakeld.

Update: dinsdag 30 januari om 7 uur:

-> We zijn intussen zo'n twee uur na de eerste ochtendupdate, en de actievoerders staan nog steeds op de gekende locaties.

Onze diensten merken dat het nu al heel druk is op de secundaire wegen. Veel mensen nemen duidelijk het zekere voor het onzekere en gaan vroeger dan gewoonlijk de baan op.

Vermijd indien mogelijk de omgeving door bijvoorbeeld thuis te werken, je te voet of per fiets te verplaatsen of pas ruim na de ochtendspits te vertrekken.

Ter herinnering: Oprit Huizingen (R0) richting Nijvel is nog steeds met hekken en signalisatie afgesloten voor alle verkeer. Reden: boeren blokkeren de snelweg verderop.

We vragen weggebruikers om bij vertraagd verkeer op de (gewest)wegen preventief de reddingsstroken te creëren om het werk van de hulpdiensten niet in het gedrang te brengen.

We kunnen niet genoeg oproepen om extra voorzichtig te zijn op onze secundaire wegen, waar het veel drukker is door het vele zoekverkeer en extra zwaar verkeer. Er zullen ook meer zwakke weggebruikers onderweg zijn.

Update: dinsdag 30 januari om 5 uur:

Ook vandaag verwachten we in de omgeving van Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw heel wat hinder door het boerenprotest. Een stand van zaken:

De blokkades op de E19/R0 en A8/E429 zijn ongewijzigd. De actievoerders hebben er zoals verwacht de nacht doorgebracht en zijn nog steeds aanwezig.

Er was afgelopen nacht rond 1 uur tijdelijk een extra versperring ter hoogte van de rotonde aan de Zinkstraat in Halle, maar de actievoerders verlieten deze locatie na een dik uur.

Conclusie: het zal dus zonder twijfel ook vanochtend veel drukker zijn dan anders op de secundaire wegen.

Ben je met de wagen? Schuif dan geduldig aan en ga niet op het voet- of fietspad rijden.

Vorm ook preventief een reddingsstrook op de (gewest)wegen bij vertraagd verkeer of file. Zo geraken de hulpdiensten sneller op hun bestemming.

Ben je te voet of per fiets? Let dan goed op! Er zal immers veel zoek- en vrachtverkeer rondrijden.

We blijven de toestand nauwgezet opvolgen. Rond 7 uur voorzien we een volgende update.

VERKEERSUPDATE #boerenprotest - 22.35 uur: OOK DINSDAG GROTE HINDER VERWACHT

Het ziet ernaar uit dat de actievoerders de nacht zullen doorbrengen op de locaties waar ze al de hele dag voor problemen zorgen. Ook de dinsdagochtendspits in en rond Halle, Beersel en Sint-Pieters-Leeuw zal bijgevolg bijzonder stroef verlopen. We roepen iedereen met aandrang op hiermee rekening te houden.

Vermijd indien mogelijk de omgeving door bijvoorbeeld thuis te werken, je te voet of per fiets te verplaatsen of ruim na de ochtendspits pas de baan op te gaan.

We beseffen dat niet iedereen die optie heeft. Jullie krijgen het advies om de Facebookpagina van onze politiezone of die van de lokale besturen van Halle, Beersel of Sint-Pieters-Leeuw voor vertrek te raadplegen. Een eerste stand van zaken staat voorlopig gepland rond 5 uur.

Extra tip: op de website van het Verkeerscentrum (www.verkeerscentrum.be) staat een kaartje met daarop de actuele hinder op de autosnelwegen. Up-to-date informatie over de secundaire wegen kan bijvoorbeeld opgevolgd worden via gps-apps.

Omdat we deze LEVENSBELANGRIJKE informatie niet genoeg kunnen herhalen:

We vragen weggebruikers om op de gewestwegen preventief de reddingsstroken te creëren om het werk van de hulpdiensten niet in het gedrang te brengen.

We roepen iedereen op om extra voorzichtig te zijn op onze secundaire wegen, waar het ook morgenochtend veel drukker zal zijn dan normaal door het vele zoekverkeer en extra zwaar verkeer

---------

UPDATE 19 uur: de situatie op ons grondgebied is voorlopig ongewijzigd. Het blijft op heel wat locaties geduldig aanschuiven. We blijven de toestand nauwgezet opvolgen.

---------

UPDATE 17 uur: wat we momenteel weten:

  • In Huizingen is de oprit van de Ring rond Brussel (R0) afgesloten richting Nijvel. Reden: boeren blokkeren de snelweg verderop.
  • Op de A8 (E429) ter hoogte van kruispunt met de de Nijvelsesteenweg is er een filterblokkade van de boeren in beide richtingen: dat wil zeggen dat het verkeer er van de actievoerders maar mondjesmaat door mag.
  • Vanaf de Halleweg kan je de A8 richting Brussel niet op.
  • Tractoren versperren de Ring rond Brussel (R0/E19) in beide richtingen ter hoogte van de brug met de Arenbergstraat in Halle.
  • Voorlopig hebben we geen weet van extra blokkades. Maar het is wijselijk de ruime omgeving zoveel mogelijk te vermijden.

BELANGRIJK:



We vragen weggebruikers om op de gewestwegen preventief de reddingsstroken te creëren om het werk van de hulpdiensten niet in het gedrang te brengen.



We roepen fietsers, voetgangers, kortom iedereen, op om extra voorzichtig te zijn op onze secundaire wegen, waar het veel drukker is dan normaal door het vele zoekverkeer en extra zwaar verkeer.

Labels