Vlaams-Brabant steunt ‘Beloofd’- campagne tegen afleiding in het verkeer

In september controleren de politiediensten in de provincie Vlaams-Brabant op rijden onder invloed van alcohol en op afleiding. Hiermee sluit de provincie al in september aan op de campagne 'Beloofd' van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde die van 8 oktober tot 11 november wordt gevoerd. Deze campagne sensibiliseert voor afleiding achter het stuur door gebruik van gsm of smartphone. Afleiding achter het stuur wordt aanzien als de nieuwe 'killer' in het verkeer. Nochtans kunnen we met enkele vuistregels ons gsm-gebruik veel veiliger maken.

Afleiding een belangrijke verkeerskiller.

Bellen, sms'en, berichten verzenden of lezen achter het stuur zijn handelingen die onze aandacht op de weg verminderen. We hebben minder oog voor verkeersborden, voorrang verlenen of andere weggebruikers. We hebben een tragere reactiesnelheid en merken veranderingen in verkeerssituaties later op. Zelfs handenvrij bellen is bijna even risicovol als bellen met de gsm in de hand.



Bedienen van gsm of smartphone aan het stuur leidt tot gevaarlijke situaties in het verkeer : als je belt tijdens het rijden, loop je tot 4 keer meer risico om in een ongeval betrokken te raken. Ook berichten typen aan het stuur is gevaarlijk. Om een berichtje te typen, kijk je gemiddeld 5 seconden niet naar de weg. Dat vergroot je risico op een ongeval maar liefst 23 keer!

Vlaming belt of sms't nog te vaak aan het stuur.

In 2017 bevraagde de Vlaamse Stichting Verkeerskunde 1.251 autobestuurders in Vlaanderen naar hun gsm- of smartphonegebruik in de wagen en de resultaten spreken voor zich:

67% van de Vlaamse autobestuurders heeft de voorbije maand wel eens de gsm in de hand gebruikt achter het stuur;

50% heeft de voorbije maand wel eens handenvrij gebeld;

16% gebruikt in minstens de helft van de ritten de gsm in de hand, dat is de groep met het hoogste risicoprofiel;

onder bestuurders tussen 26 en 35 jaar (35%), bedrijfswagenbestuurders (34%), zelfstandigen (32%) en bestuurders die meer dan 30.000 km per jaar afleggen (31%) zit ongeveer 1 op de 3 in de groep met het hoogste risicoprofiel.

Voorkom afleiding : enkele tips.

Schakel het geluid van jouw gsm uit voordat je vertrekt. Leg de gsm of smartphone uit het gezichtsveld en buiten handbereik, bijvoorbeeld in het handschoenenkastje. Download de app voor veilig rijden : op elk toestel is een instelling beschikbaar om de smartphone geheel of gedeeltelijk te blokkeren tijdens het rijden. Als je handenvrij wil bellen, schakel vóór het vertrek de bluetooth-functie in. Als je in de file staat, laat je dan niet verleiden om toch de gsm te gebruiken.

Wat zegt het verkeersreglement over gsm-gebruik?

Het verkeersreglement zegt dat je als bestuurder geen gebruik mag maken van een draagbare telefoon die je in de hand houdt. Dat is alleen toegelaten als je geparkeerd bent of stilstaat. Handenvrij bellen is wel toegelaten maar ook hierbij vermindert jouw aandacht op de weg.



Bestraffing van gsm aan het stuur

Rijden met een gsm of smartphone in de hand is een groot risico voor de verkeersveiligheid en daarom verboden in ons land. Doe je het toch, dan riskeer je een geldelijke sanctie vanwege de overheid tot zelfs 2.000 euro. Ook kan de rechter het verval van het recht tot sturen (rijverbod) uitspreken.

Lees meer over verkeersveiligheid in provincie Vlaams-Brabant

Lees meer over de campagne 'Beloofd!' van de Vlaamse Overheid