Laat u niet oplichten!

Alle methoden om u geld te ontnemen zijn goed voor personen met slechte bedoelingen.

Aanrijding

Zo zijn er enkele gevallen gekend van een zogenaamde aanrijding tussen twee voertuigen. De bestuurder van een nabijgelegen voertuig, beschuldigt u van een aanrijding met beschadiging van bijvoorbeeld een afgereden spiegel. De bestuurder vraagt om dit onderling te regelen en vraagt hierbij een som geld.

Behoedt u voor dergelijke verhalen. Ga best de schade zelf na. Ga op zoek naar getuigen. Vraag om dit te regelen via uw verzekering en vul de nodige aanrijdingsformulieren in. Noteer ook de nummerplaat en het model van voertuig. Vraag desnoods bijstand van de lokale politie.

Dakwerkers

Een andere methodiek is deze van zogenaamde dakwerkers. Zij stellen schade vast aan uw dak en vragen om dit te mogen herstellen. Hiervoor vragen zij een som geld. Laat u hierdoor ook niet vangen en doe beroep op een erkende firma (website, telefoonnummer, btw-nummer) of maak zelf een afspraak (bel de firma of e-mail). Laat de perso(o)n(en) zich ook identificeren. U kan ook vragen om de werken uit te voeren op factuur.

Ga dus niet in op spontane aanbiedingen aan uw voordeur en ga in geen geval over tot het betalen van een som geld. Weet ook dat wettelijk maximaal 10 % van het totaal in cash mag betaald worden als de totale kosten meer dan 3 000 euro bedragen.

Gaat u toch over tot het uitvoeren van de dakwerken, blijf dan in de buurt tijdens de werken of ga regelmatig langs. Controleer uw woning voor de werkman uw huis verlaat.

Wees dus alert

Wanneer u onraad ruikt of argwaan hebt, contacteer onmiddellijk de lokale politie en wacht niet tot deze personen de plaats hebben verlaten.

Contact

Dringende politiehulp: 101

Algemene informatie: Tel. 02 363 93 00