Eerste jaarverslag voor de politiezone Zennevallei

Een bewogen jaar met hoopvolle resultaten

Woensdagavond stelde de politiezone zijn eerste jaarverslag voor als politie Zennevallei. Anderhalf jaar geleden fusioneerden de zones Beersel, Halle en Sint-Pieters-Leeuw tot de nieuwe zone Zennevallei. Het werd een bewogen jaar met het zoeken naar een stevige structuur, efficiënte informatiestromen, naar een eigen cultuur en kortom streven naar een performante organisatie.

Ondanks het personeelstekort waar de zone mee te kampen had, lijkt de toekomst ons goedgezind te zijn. Stilletjes stromen nieuwe jonge krachten binnen en zorgen zij voor een goede basis voor de zone van morgen.

De zone blikte terug op enkele mooie resultaten. Zo werd de tevredenheid geuit over de investeringen in de ANPR-technologie (automatische nummerplaatherkenning). Zo werden onder andere een dadergroepering in kader van informaticafraude geïdentificeerd, een winkeldiefstal opgelost, een dader van woningdiefstal gelinkt aan andere feiten, ... En in 2017 zetten de successen zich voort aan een razendsnel tempo.

Verder werden ook de opgestarte projecten zoals het buurtinformatienetwerk Alsemberg, de goede contacten met de scholen en de zaakgelastigden voor grote bedrijven op het grondgebied aangehaald. Goede praktijken die in de nieuwe zone werden meegenomen en verwerkt in de dagelijkse werking. Ook de aanpak van de stationsproblematiek, de klachtenprocedure, het GAS-protocol (gemeentelijke administratieve sanctie) dat werd afgesloten tussen de gemeenten, de lokale politie en het parket werden benoemd tot de mooie verwezenlijkingen van het afgelopen jaar.

Nieuw was ook de introductie van de Mobile office-technologie waarbij interventie-inspecteurs van overal en altijd kunnen werken via een netwerkverbinding. Handig, snel en efficiënt voor onze interventie-ploegen.

Criminaliteitscijfers in dalende lijn

De criminaliteitscijfers daalden ook het afgelopen jaar. Dit gegeven geldt nationaal. Hoopvol dus ook voor onze zone Zennevallei. Zo daalden het aantal gerechtelijke feiten van 5271 feiten naar 5173, een daling met net geen 100 feiten.

Ondanks dat cijfers niet alles zeggen en niet de enige verantwoording zijn die de politie aflegt, werd gisteren uitgebreid stilgestaan bij de criminaliteitscijfers van het afgelopen jaar en dan voornamelijk met het oog naar eventuele verbeterpunten voor het lopende en komende jaar.

Enkele cijfers

Het aantal woninginbraken daalde voor de gehele zone van 688 inbraken naar 673. Een actieplan 'diefstal in gebouwen' werd recent uitgeschreven en zal nu uitwerking krijgen. De zone gelooft sterk in preventie en wil burgers blijven aanmoedigen om alle verdachte handelingen te melden via 101.

Het aantal voertuigdiefstallen daalde met 26 diefstallen. In 2015 waren dit 102 voertuigdiefstallen en afgelopen jaar waren dit er nog 76.

Het aantal diefstallen gewapenderhand steeg van 11 feiten naar 19. Een aantal van deze feiten werden intussen wel opgehelderd.

Het aantal fietsdiefstallen daalde. In 2016 werden 238 fietsdiefstallen aangegeven. In 2015 waren dit er nog 274. Een opmerkelijke daling. Het meeste aantal fietsdiefstallen gebeurden in Halle, met 189 feiten, waarvan zo'n 90 feiten in en rond de buurt van het station van Halle. In 2017 lijkt deze dalende trend zich verder te zetten.

Cijfers verkregen via de dienst Strategische analyse, Coördinatie- en Steundirectie van de Federale Politie Halle-Vilvoorde (2017) en ISLP-databank PZ Zennevallei (fietsdiefstallen).

Voor vragen omtrent het jaarverslag, neem contact op met Anneleen Adang, adviseur beleid en communicatie, tel. 02 234 34 43, anneleen.adang@politiezennevallei.be.