Opgepast voor factuurfraude!

Wat is factuurfraude?

Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Als de ontvanger deze factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. Zowel de verzender van de factuur als de ontvanger zijn slachtoffer.

Hoe gaan oplichters te werk bij factuurfraude?

De facturen worden op verschillende manieren onderschept. Eén methode is dat oplichters ze onderscheppen in het postcircuit, zoals uit de rode brievenbussen van bpost. Facturen worden ook gestolen uit postkamers van bedrijven zelf of bij particulieren (uit brievenbussen of uit het papier op straat bestemd voor de vuilniswagen).

Het wijzigen van het rekeningnummer gebeurt op verschillende manieren. Vaak wordt de originele factuur ingescand en worden de gegevens van de leverancier of verkoper met speciale software aangepast. In andere gevallen voegen oplichters een brief bij die vermeldt dat het rekeningnummer is gewijzigd of kleven ze een sticker op de enveloppe of op de factuur "Opgelet, gewijzigd rekeningnummer". Eens ze het rekeningnummer gewijzigd hebben, versturen ze de factuur naar de klant.

Meer en meer is er ook sprake van digitale factuurfraude waarbij elektronische facturen vervalst worden. Een hacker dringt bijvoorbeeld binnen in het informaticasysteem van een leverancier en wijzigt het rekeningnummer op de facturatiemails. Of hij besmet het informaticasysteem met een virus, waardoor hij vanop afstand in het systeem of in e-mails een rekeningnummer kan aanpassen.





Meer info over factuurfraude vindt u via deze link van de Fod Economie: http://economie.fgov.be/nl/binaries/FAQ-factuurfraude_tcm325-280514.pdf