Maatregelen na massale vechtpartij in Lembeek

De stationsbuurten zijn al langer een aandachtpunt voor de politiediensten. Vooral voor en na schooltijd heerst er rond de stations enorme drukte door het grote aantal leerlingen die zich met de trein van en naar Halle verplaatsen. Afgezien van een paar punctuele incidenten verloopt dit meestal vrij vlot mede door de aanwezigheid van lokale en federale politie, alsook de veiligheidsdiensten van de NMBS, Securail.

Maandag liep het echter toch fout doordat twee groepen jongeren blijkbaar hadden afgesproken in de omgeving van het station in Lembeek voor een confrontatie.

Ondanks de onheilspellende berichten kan dit incident na enkele dagen onderzoek enigszins genuanceerd worden. Bij de confrontatie én de latere identificatie van een dertigtal amokmakers werden namelijk geen wapens aangetroffen. Ook een doorzoeking van de omgeving leverde geen resultaten in die zin op. Niemand van de toen aanwezige jongeren raakte ook bij de feiten gekwetst of vertoonden tekenen dat ze bij een gevecht betrokken waren.

De lokale politie Zennevallei neemt deze zaak echter wel zeer ernstig en in samenspraak met het parket werden afspraken gemaakt om enerzijds dit incident verder te onderzoeken én anderzijds herhalingen in de toekomst te vermijden. Naast dit reactieve luik zaten zowel de lokale politie, SPC, als de diensten van de veiligheidsdiensten van de NMBS intussen rond de tafel en werden ook hier afspraken gemaakt om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden. Zo werden er werkafspraken gemaakt omtrent verhoogde zichtbaarheid en werd ook heel wat nuttige informatie uitgewisseld.

Vanuit de politie Zennevallei zal dit zich uiten in extra aanwezigheid in beide stationsomgevingen. Ook de spoorwegpolitie en de NMBS hebben zich geëngageerd om het toezicht op en rond de stations te verhogen.

Alle betrokken partners hopen hiermee alvast een duidelijk signaal te geven naar potentiële onruststokers en zullen niet nalaten om gepast te reageren bij eventuele herhaling van deze niet te dulden feiten én gedragingen.

Samen gaan we voor een veilige en leefbare buurt!