28 oktober 2016: Inbraken? 1 dag niet!

Wist je dat er in ons land meer dan 200 keer per dag wordt ingebroken in een woning? De maatschappelijke kost torenhoog is? Jaarlijks betalen we met z'n allen meer dan 350 miljoen euro!

Hoog tijd dat we hier samen iets aan doen!

In de week van 24 tot 30 oktober 2016 werken wij mee aan de nationale campagne waarop we de strijd aanbinden tegen woninginbraken. Ons doel is te streven naar zo weinig mogelijk woninginbraken, met als hoogtepunt "vrijdag 28 oktober 2016", dan streven wij naar 1 dag helemaal GEEN inbraken.

Hoe kunnen wij deze doelstelling bereiken? Met jouw hulp. Onze acties alleen volstaan niet. Help ons om gedurende een volledige dag de preventie van woninginbraken onder de aandacht te brengen!

1dag niet! biedt elke inwoner - jou dus ook - een platform om na te denken en een initiatief te nemen om van uw woning, straat en wijk een veilige plek te maken. De campagne moedigt lokale initiatieven aan, want de som van kleine lokale acties vormt een sterk geheel. Maak samen met ons, maar vooral met uw gezin, buren, vrienden, vereniging of school, van deze dag een echt succes. Samen kunnen wij het aantal inbraken verminderen en een dag zonder inbraken waar maken.



Enkele tips, acties die u kan organiseren:

Organiseer een leuke receptie, winterbarbecue of spelletjesavond, leer zo uw buren beter kennen en hou bij mekaar een oogje in het zeil.

Organiseer met uw loop-, wandel, of fietsgroepje een extra rondje op 28/10/2016 of in de week van 24 oktober en wees alert voor ongewone situaties.

Wandel eens een extra rondje met uw hond en kijk actief rond naar verdachte situaties.

Start een Facebookpagina of WhatsApp-groep voor uw straat of buurt en deel allerlei info en tips.

Deel de Facebookpagina 1dagniet België en volg @1dagniet op Twitter

Download de 1dagniet-app nu via Play Store voor Android of via App Store voor iOS.

Print zelf één of meerdere van onze affiches en wenskaarten en verspreid ze in de buurt.

Meld verdachte personen of situaties onmiddellijk via het nummer 101 of 112. Ga er niet van uit dat iemand anders dat wel zal doen. Liever een dubbele melding, dan geen!

Neem zeker ook een kijkje op www.1dagniet.be. en registreer uw initiatief!

Acties die worden georganiseerd tijdens de week van 'Inbraken? 1 dag NIET!':

Sensibiliseren en oproep tot deelname aan de nationale campagne 'Inbraken? 1 dag niet' via media en sociale media, alsook verspreiden en uithangen van de affiches "Inbraken? 1 dag niet"

Strategisch plaatsen van LED informatiebord met de boodschap om verdachte personen of situaties onmiddellijk via het nummer 101 of 112 te melden.

In de week van 24 tot 30 oktober 2016 onderwerpen wijkinspecteurs een aantal woningen aan een korte "checklist" en maken de bewoners attent op onvolkomenheden aan hun woning.

De editie 2016 heeft als specifiek aandachtspunt 'ouderen en veiligheid'. Via '1 dag niet' willen wij ook deze doelgroep bereiken. De diefstalpreventieadviseurs willen nuttige informatie en eenvoudige 'tips en tricks' aanreiken om te voorkomen dat ouderen het slachtoffer worden van een opzettelijk of toevallig incident tijdens een inbraakpreventiewandeling. Wie goed geïnformeerd is, zal vaak sneller en meer zelfverzekerd reageren.

HALLE: Senioren kunnen samen met de diefstalpreventieadviseurs een inbraakpreventiewandeling maken op dinsdag 24 oktober 2016, vertrek om 10u30 aan het stadhuis, Oudstrijdersplein 18 te 1500 Halle. Inschrijven is verplicht via de dienst Integrale Veiligheid (e-mail: integrale.veiligheid@halle.be, tel: 02 365 97 17).

Infomoment "Hoe beveilig ik mijn woning tegen inbraak" in De Lemoon.

BEERSEL: infomoment met tips in De Lambiek op 27 oktober om 13.30 uur.

SINT-PIETERS-LEEUW: tijdens jaarmarkten worden flyers met tips verspreid.

Ook de politie zal extra patrouilleren en gerichte controleacties organiseren van donderdagavond 27 oktober tot zaterdag ochtend 29 oktober.

Samen maken we onze buurt veiliger!