Parkeren met de wagen, het is niet altijd even eenvoudig …

Door het toenemend aantal auto's, de vaak beperkt aangelegde parkeerplaatsen en veranderende verkeersregels is het niet altijd gemakkelijk om reglementair te parkeren. Regelmatig wordt de wagen dan ook gemakshalve achtergelaten "op het enige vrije plekje in de straat".

Voornamelijk in woonwijken stelt de politie vast dat er vaak foutief wordt geparkeerd, met de nodige schade aan grasbermen, hinder of gevaar voor andere weggebruikers. Daarom geven we een kort overzicht van de voornaamste parkeerregels, zoals opgenomen in het Koninklijk Besluit van 01/12/75 (het Verkeersreglement). We beperken ons hierbij tot specifieke vaak voorkomende situaties in woonwijken, binnen de bebouwde kom.

Woonerven

Hier is het parkeren verboden, behalve op die plaatsen waar dit is toegelaten door wegmarkeringen of door een wegbedekking in een andere kleur.

Meestal wordt dit ook vergezeld door het onderstaande verkeersbord.

Stilstaan- en parkeerverbod

- op die plaatsen waar de specifieke verkeersborden zijn aangebracht:

parkeerverbod stilstaan- en parkeerverbod

- op het trottoir, en binnen de bebouwde kom op de verhoogde bermen, behalve wanneer plaatselijke reglementeringen dit toelaten. Bijvoorbeeld:

Verplicht parkeren op het trottoir/berm Verplicht parkeren deels op het trottoir/berm

Parkeerverbod

  • op de rijbaan wanneer de vrije doorgang minder is dan 3 meter

  • op de rijbaan langs de gele onderbroken streep

  • op de rijbaan met 2-richtingsverkeer, rechtover een ander stilstaand of geparkeerd voertuig, waardoor het kruisen wordt bemoeilijkt

Bijzondere situatie

Waar reglementair parkeren in deze situatie?

Buiten op de aangelegde parkeerplaatsen (die zich buiten de rijbaan bevinden) is het toegelaten te parkeren op de rijbaan zelf, op voorwaarde dat rekening wordt gehouden met bovenstaande opgesomde reglementen :

  • niet op de trottoirs of verhoogde (gras)bermen
  • vrije doorgang van minstens 3 meter
  • geen problemen bij het kruisen
  • geen plaatselijke reglementen die het parkeren verbieden (bord parkeer- of stilstaanverbod, geen gele onderbroken lijnen enz.) of verplichten (in een parkeerstrook)

Ten slotte: ter herinnering

1.

Parkeerverbod van 1ste tot 15de van de maand Parkeerverbod van 16de tot 31ste van de maand
Parkeer hier de 15de vanaf 19:30 uur Parkeer hier de 30ste of 31ste vanaf 19:30 uur

Het wisselen van kant: telkens op de laatste dag van de periode, dit tussen 19:30 en 20:00 uur.

2. parkeren gebeurt steeds rechts ten opzichte van de rijrichting (behalve in straten met éénrichtingsverkeer), en niet tegen de rijrichting in.

Denk eraan: reglementair parkeren bevordert niet alleen de verkeersveiligheid, het voorkomt ook dat je een GAS-boete krijgt die kan oplopen tot 116 euro!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Waasland-Noord via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.