Ik krijg ongewenste telefoonoproepen. Wat nu?

Krijg jij ongewenste telefoonoproepen? Dat is heel vervelend, maar wat kan je hieraan doen?

Commerciële oproepen vermijden

Heb je een vast telefoonnummer dat niet privé is? Dan kan iedereen dit telefoonnummer op het internet terugvinden. Dus ook bedrijven die jou iets willen verkopen. Heb je genoeg van deze reclameoproepen? Dan kan je jou registreren op de “Bel-me-niet-meer-lijst” via https://www.dncm.be/nl/. Zo zorg je ervoor dat je geen ongewenste reclame meer ontvangt via de telefoon. Krijg je ondanks jouw inschrijving op deze lijst toch nog steeds telefoonoproepen van bedrijven om hun producten, diensten of speciale promoties aan te bieden? Meld het aan de Economische Inspectie via ConsumerConnect.

Je kan je telefoonnummer ook als een geheim nummer of niet-vermeld-nummer laten registreren. Neem hiervoor contact op met je telefoonprovider.

Onbekend telefoonnummer

Wanneer je vaak door dezelfde onbekende oproeper wordt lastiggevallen, dan kan je bij de ombudsdienst voor telecommunicatie vragen om de identiteit van de oproeper na te gaan. Je doet dit via een aanvraagformulier. Je noteert dan telkens de data en de uren waarop je werd gebeld. Het onderzoek zal enkel gebeuren wanneer de feiten lijken vast te staan en het verzoek heeft betrekking op precieze data en uren. De oproeper kan niet geïdentificeerd worden als de oproepen gebeurd zijn vanuit een ander land, en soms ook niet als de beller een gsm met een voorafbetaalde kaart gebruikt.

Dreigtelefoons, stalking, ...

Gaat het om dreigtelefoons, stalking, ... dan doe je hiervan aangifte doen in een van onze politiekantoren. Maak hier je afspraak. Dringende politiehulp nodig? Bel 101!

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Waasland-Noord via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.