Wat is GAS?

'GAS' is de afkorting van Gemeentelijke Administratieve Sancties. Het is een reglement dat geldt voor de inwoners van de drie gemeenten van de politiezone Waasland -Noord (Beveren, Sint-Gillis-Waas en Stekene). Het laat toe om snel en efficiënt op te treden tegen kleine criminaliteit (vb. winkeldiefstal, eenvoudige slagen zonder werkonbekwaamheid, toebrengen van beschadigingen, graffiti…) en inbreuken die de openbare orde, rust en veiligheid verstoren (bv. lawaaihinder, wildplassen, zwerfvuil, hondenpoep,...).

Het reglementeert ook een aantal praktische materies zoals aanplakkingen, inname van openbaar domein bij werken, sneeuwruimen, organisatie van manifestaties…

Inbreuken worden vastgesteld door de politie die het proces-verbaal daarvan overmaakt aan de gemeentelijke sanctionerend ambtenaar die uiteindelijk een beslissing zal nemen. Er kan een geldboete van maximaal €350 worden opgelegd.

Sinds 1 januari 2016 is de reglementering inzake stilstaan en parkeren eveneens opgenomen in het GAS-reglement. Naargelang de inbreuk kan je beboet worden met 55 of €110.

Ook minderjarigen vanaf 16 jaar kunnen worden aangesproken op hun gedrag. De maximale boete bedraagt voor hen €175.

Het GAS-reglement kan je vinden op de website van jouw gemeente.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.