Hoe bel je naar de noodcentrales 101, 112? In 7 stappen naar de juiste hulpverlening.

Je kind valt van een speeltuig, er breekt brand uit in je woning, je raakt betrokken bij een verkeersongeval, je man heeft een hartaanval, ... in een noodsituatie telt elke seconde!

In 7 stappen naar de juiste hulpverlening

Bel je naar een noodnummer? Zorg er dan voor dat je aan de operator precieze en juiste informatie kan geven en dat je zijn vragen kan beantwoorden.

Heb je per ongeluk naar een noodnummer gebeld? Haak niet in, maar vertel de operator dat het om een vergissing gaat en dat alles in orde is.

  1. Bel het juiste noodnummer

    Voor brandweer en ambulance bel je het gratis noodnummer 112.

    Enkel politiehulp nodig? Bel dan rechtstreeks het nummer 101. Als je toch het nummer 112 belt, dan word je doorgeschakeld naar de 101-centrale en gaat er kostbare tijd verloren.

    De noodcentrales kan je de klok rond en 7 dagen per week bellen voor dringende hulp.

    Is het niet dringend? Dan bel je beter je lokale brandweer of je huisarts. Voor niet-dringende politiehulp kan je bij Politie Waasland-Noord terecht op het nummer 03 376 21 00.
  2. Blijf rustig wachten op een antwoord

    Haak zeker niet in, anders kom je opnieuw in de wachtrij te staan.
  3. Geef aan de operator het juiste adres door

    Tip: Zorg ervoor dat je huisnummer goed zichtbaar is, ook 's nachts. Zo wordt er geen tijd verspild aan het zoeken van je huis.
  4. Vertel wat er juist is gebeurd

    Gaat het om een ongeval, een brand, ...?
  5. Deel mee of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel
  6. Blijf aan de lijn totdat de operator zegt dat je mag inhaken

    Hou daarna je telefoonlijn vrij, zodat de operator jou kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.
  7. Verergert of verbetert de situatie? Bel dan opnieuw naar de noodcentrale

Noodcentrales ook bereikbaar via app

Heb je een smartphone? Dan kan je de noodcentrales ook bellen via de app "112 BE"! Met deze app krijg je met één klik alle hulp die je nodig hebt. Heel handig, want je moet de noodnummers niet meer onthouden en je kan deze dus ook niet vergeten als je in paniek bent. Meer info vind je in ons webartikel 'Dringende hulp nodig van brandweer, ambulance of politie? Bel via app 112'.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Waasland-Noord via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.