Phishing - valse mails

Word geen slachtoffer van phishing!

Phishing is een vorm van internetfraude, waarbij criminelen via een e-mailbericht jou naar een valse (bank)website lokken. De website lijkt op het eerste gezicht echt, maar is een kopie van de echte website. De criminelen proberen aan persoonlijke gegevens te geraken. 

Hoe herken je een phishing e-mail?

Een phishing e-mail bevat vaak taal- en/of spellingsfouten en gebruikt algemene aanspreektitels, zoals geachte klant. In de e-mail wordt er gevraagd om via een link je persoonlijke en/of beveiligingscodes te controleren. De afzender dreigt met gevolgen als je niet direct reageert.

Een verdacht bericht ontvangen, wat nu?

  • Klik niet op de link die in de e-mail staat.
  • Geef geen persoonlijke informatie door.
  • Stuur de mail door naar verdacht@safeonweb.be. Zij controleren de links en bijlages van deze doorgestuurde berichten. Dit gebeurt volledig geautomatiseerd. Verdachte links laten zij blokkeren. Zo kunnen cybercriminelen minder slachtoffers maken.

     

Kan jij valse berichten herkennen?

Laat je niet vangen door cybercriminelen. Doe de phishingtest van Safeonweb en ga na of jij een vals bericht meteen zou herkennen! 

Toch slachtoffer?

.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Waasland-Noord via het contactformulier of telefonisch via 03 376 21 00.