Veilige start van het motorseizoen

Bij mooi weer halen heel wat motorrijders hun motor van stal om een ritje te doen. Zowel voor automobilisten als voor motorrijders is het dan dubbel uitkijken om ongevallen te vermijden. 

Motorfiets

Met deze tips maak je jouw motorrit veiliger en aangenamer.

1. Doe een check-up

Zorg dat jouw motor technisch perfect in orde is. Als je je motor tijdens de winter een tijdje niet hebt gebruikt, is het verstandig om een kleine check-up te (laten doen) voor je je eerste lenterit maakt.

2. Kies de juiste uitrusting

Bestuurders en passagiers van motorfietsen moeten steeds een valhelm, laarzen, handschoenen, een jas met lange mouwen en lange broek dragen. Deze kledij is trouwens jouw enige bescherming bij een aanrijding of valpartij.

3. Zorg dat je zichtbaar bent en blijf uit de dode hoek

Morrijders worden vaak te laat of helemaal niet opgemerkt door andere weggebruikers. Kies daarom voor een motoruitrusting in felle kleuren of met reflecterend materiaal. Ga nooit naast een stilstaande bus of vrachtwagen staan, maar blijf enkele meters achter.

4. Kies de meest veilige plek op de rijstrook

Rij op 2/3 van de breedte van je rijstrook (links van het midden). Zo ben je beter zichtbaar voor andere wegebruikers en je verhoogt je zicht op het verkeer.

5. Rij veilig door de file

Bij fileverkeer mag je als motorrijder tussen de files door rijden. Op autosnelwegen en autowegen ben je verplicht om tussen de twee meest links gelegen rijstroken te rijden. Je mag nooit sneller rijden dan 50 km/u en het snelheidsverschil tussen jou en de andere weggebruikers man niet meer dan 20 km/u bedragen.

Hoe kan je als automobilist onveilige situaties voorkomen?

1. Kijk twee keer voor je een manoeuvre uitvoert

Kijk altijd twee keer, want er kan zich een motorrijder in je dode hoek bevinden. Gebruik je binnen-en buitenspiegels tijdens het manoeuvreren.

2. Wees extra waakzaam op kruispunten

Op kruispunten kunnen geparkeerde wagens of grote voertuigen je zicht op een aankomende motorrijder beperken. Wees dus extra waakzaam.

3. Gebruik je richtingaanwijzers

Laat duidelijk zien wat je van plan bent. Gebruik altijd je richtingaanwijzers om tijdig aan te kondigen dat je een manoeuvre gaat uitvoeren.

4. Hou voldoende veiligheidsafstand

Hou op een droog wegdek minstens 2 seconden veiligheidsafstand als je achter een motorrijder rijdt. Op een nat wegdek hou je minstens 3 seconden afstand. Zorg ervoor dat je kan stoppen als er iets onverwachts gebeurt.

5. Parkeer veilig

Let er bij het openen van portieren altijd op of er geen motorrijder komt aangereden. Kijk bij het wegrijden uit een parkeerplaats ook extra uit.
 

24 maart: Dag van de Motorrijder 

Om motorrijders de kans te geven zichzelf en hun motor helemaal klaar te maken voor het nieuwe seizoen organiseert de VSV op zondag 24 maart 2024 de Dag van de Motorrijder. Motorrijders kunnen dan op 19 locaties in Vlaanderen deelnemen aan gratis activiteiten.

Meer info over de dag van de motorrijder: https://www.dagvandemotorrijder.be/

Bronvermelding: Vlaamse Stichting Verkeerskunde


 

 

 

 

Labels