Nuttige tips voor een zorgeloze zomer

Summer 2495038 640

De zomervakantie komt eraan! We geven jou graag een aantal nuttige tips voor een zorgeloze zomer.

1. Trek je eropuit? Plan je uitstap of reis dan op voorhand

  • Vermijd onnodige stress. Bekijk je reisroute op voorhand en ga na of er geen werkzaamheden of files zijn: www.verkeerscentrum.be; www.wegenenverkeer.be; www.geopunt.be.
  • Controleer de uitrusting van je wagen: zoals bandenspanning, lichten, …
  • Ga de verkeersregels van je reisbestemming na. Ieder land heeft zijn eigen verkeersregels. Check de (recente) verkeersregels van je reisbestemming op voorhand en kom niet voor verrassingen te staan. Voor reisbestemmingen binnen Europa kan je de verkeersregels checken op: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_nl.htm#. Je kan ook een app GoingAbroad! downloaden.
  • In juli en augustus zou vermoeidheid aan de basis liggen van 1 op 3 ongevallen op de autosnelweg. Voorzie dus voldoende rustpauzes tijdens je reisroute. Ontspannen rijden zorgt er trouwens voor dat de reis ook sneller vooruit gaat.

2. Zorg ervoor dat je over de juiste reisdocumenten beschikt

  • Breng je identiteits- en reisdocumenten in orde
  • Voor een aantal landen volstaat een identiteitskaart. Voor sommige reisbestemmingen moet je een paspoort, en eventueel een visum hebben. Op de website van diplomatie.belgium.be kan je nagaan welke reisdocumenten je nodig hebt voor je reisbestemming.
  • Wist je dat bij reizen binnen Europa kinderen jonger dan 12 jaar een kids-ID moeten hebben. Deze Kids-ID kan je aanvragen bij je gemeente.


3. Laat je woning veilig achter

  • In de brochure Check-List vertrek (pdf, 150 KB) vind je tips om je woning veilig achter te laten tijdens je vakantie!
  • Je kan bij ons ook gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. Vraag je afwezigheidstoezicht tijdig aan (ten laatste 8 dagen voor je vertrek). Let op: je kan slechts voor een periode van 1 maand afwezigheidstoezicht aanvragen.

4. Voor de thuisblijvers: een leuke zomerse activiteit begint met een goede voorbereiding!

Plan je een BBQ, ga je met vrienden op stap, … zorg dan voor een Bob, regel een taxi of blijf eventueel ergens slapen. Drinken én rijden gaan niet samen!

5. Bescherm je tegen zakkenrollers en gauwdieven

Of je nu thuis blijft, naar een festival of op vakantie gaat, wees steeds aandachtig voor zakkenrollers en gauwdieven. Lees onze tips en geef gauwdieven en zakkenrollers geen kans.