Iemand online leren kennen waarmee het perfect klikt? Als het te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook.

Wo 28.11.2018 - 11:51

Wist je dat oplichters vaak gebruikmaken van valse profielen om je vertrouwen te winnen?

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites. Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met je centen te gaan lopen. Ze proberen je in de val te lokken door een vertrouwensband met je op te bouwen en in te spelen op je gevoelens. Daarom voert de FOD Economie een campagne om burgers te sensibiliseren en te waarschuwen voor de valkuilen van vriendschapsfraude.

Alles wat je moet weten over vriendschapsfraude.

Ken je online vrienden, laat je niet vangen.

Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie? Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.

Vertrouw niet zomaar iedereen en hou persoonlijke informatie voor jezelf.

Wees op je hoede voor "zielige" verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.

Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent. Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

"Ik stortte 4.785 euro op zijn bankrekening om zijn vliegtuigticket, visum en verzekering in orde te maken. Maar hij is nooit in België verschenen"

Heel wat Belgen zijn al het slachtoffer geworden van vriendschapsfraude. Ben je zelf in aanraking gekomen met valse profielen? Meld dit dan meldpunt.belgië.be. Zo zorgen we er samen voor dat oplichters minder kans maken. Of deel je getuigenis volledig anoniem en lees de getuigenissen van andere slachtoffers op www.temooiomwaartezijn.be.

Veilig Surfen: Opgelet voor een oplichtingspoging gericht aan BASE-klanten

Vr 09.11.2018 - 10:42

Opgelet voor een oplichtingspraktijk die sinds enkele maanden heel wat slachtoffers maakt! Op Facebook krijg je een bericht van telefoonoperator BASE dat je maandelijkse factuur twee keer werd aangerekend. Daarom hebben ze bij BASE een terugbetalingsprocedure opgestart. Je kunt naar hun site gaan door op de voorgestelde link te klikken.

Je bent klant en gaat dus in op hun verzoek. Je komt op een website die er precies uitziet zoals de vertrouwde site.In de adresbalk had je echter kunnen zien dat de domeinnaam eindigde met KZ, wat staat voor Kazachstan. Wel heel vreemd voor een Belgische operator ...

Helaas heb je niets in de gaten en je voert je login en paswoord in. Er verschijnt een nieuwe pagina met een formulier waarop je al je persoonlijke gegevens inclusief je rekeningnummer moet invullen. Vervolgens verstuur je dit terugbetalingsformulier. Je krijgt een bericht dat er snel contact met je zal worden opgenomen.

De volgende dag belt iemand je op om te bevestigen dat de terugbetalingsprocedure gestart is. Maar voordat je geld wordt teruggestort, moet hij nagaan of je wel echt de rekeninghouder bent. Hij vraagt je dan ook je digipas erbij te nemen en een reeks cijfers in te voeren. Hij wijst erop dat je pincode geheim is om je vertrouwen te wekken.

Je geeft je code, hij bedankt je en verzekert je een snelle terugbetaling. Bij het checken van je saldo enkele uren later stel je echter vast dat er een groot bedrag van je rekening gegaan is.

Onze tips om je niet te laten misleiden:

Vraag je af waarom je operator je persoonlijke gegevens vraagt, terwijl je maandelijks je facturen betaalt.
Vraag uitleg in een BASE-shop.
Ga niet af op het nummer dat op je telefoontoestel verschijnt. Een oplichter kan het op internet hebben gekocht.
Ga nooit in op een verzoek om je digipas te gebruiken en geef nooit informatie over je apparaatje.

Wijziging e-mailadres voor het ANONIEM DRUGSMELDPUNT

Vr 12.10.2018 - 15:32

Reeds zes jaar is er een gezamenlijk anoniem drugsmeldpunt voor de politiezone Lanaken-Maasmechelen. Er werden reeds goede resultaten geboekt dankzij de input van jullie, de burgers.
Het meldpunt kan gebeld 0800 15 670 (gratis nummer) of e-mailen naar info@politielama.be en dit door elke burger die denkt of weet dat er zich problemen/zaken met drugs voordoen in zijn of haar buurt.
De melder heeft de keuze om zich kenbaar te maken of anoniem te blijven. De bekomen inlichtingen worden uiterst vertrouwelijk behandeld.
Let wel: het meldpunt kan niet gebruikt worden voor dringende hulpverlening.