Buitengewone AV 17.12.15 - Communiqué

Op 17.12.2015 vond een buitengewone algemene vergadering van de Vaste Commissie van de Lokale Politie plaats.

De Voorzitter heeft een verslag uitgebracht van zijn onderhoud met de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken in aanwezigheid van de kabinetsleden.

De Algemene Vergadering wil nadrukkelijk wijzen op de gewichtige rol van de lokale politie en op haar bijdrage aan de beveiliging van het land.

De Algemene Vergadering ziet thans met lede ogen aan dat er geen rekening wordt gehouden met de verwachtingen van de VCLP (Memorandum overhandigd aan het begin van het jaar, dossier organisatie en financiering overhandigd eind juli,…), hetgeen duidt op een gebrek aan respect voor de gehele lokale politie, die 75% van de geïntegreerde politie uitmaakt.

De Algemene Vergadering van de Vaste Commissie van de Lokale Politie verwacht nu van de minister duidelijke en standvastige antwoorden en engagementen, vooral aangaande de financiële middelen die nodig zijn om de werking van de Vaste Commissie van de Lokale politie - het wettelijke representatieve orgaan van de lokale politie - te waarborgen. Zonder die middelen komt het evenwicht van de politieorganisatie in gevaar.

Opdat de minister op 14 januari 2016 een antwoord zou kunnen geven, herinnert de Vaste Commissie van de Lokale Politie aan de vragen die zij reeds meermaals heeft geformuleerd. Aldus verwacht zij meer bepaald een antwoord:

  • op de verschillende vragen in het memorandum;
  • op de manier waarop de representativiteit van de VCLP vanaf 2017 zal georganiseerd worden;
  • betreffende de werking van de VCLP ten aanzien van de federale overheden, de deelstaten en de federale politie;
  • betreffende de financiële middelen die ter beschikking zullen worden gesteld van de VCLP om haar werking te waarborgen.

Tot slot wenst de Vaste Commissie van de Lokale Politie met respect te worden bejegend in alle forums waar zij haar bijdrage levert (Coördinatiecomité van de geïntegreerde politie, werkplatform ICT,…)

Die huidige veronachtzaming van de lokale realiteit komt tot uiting in verschillende dossiers. Dat is onaanvaardbaar voor de lokale politie. Vermelden wij:

  • Dossier ICT en mailing
  • Dossier van 400 miljoen voor de strijd tegen het terrorisme, waarbij de lokale politie niet werd geraadpleegd.

Op verzoek van de minister, en in afwachting van concrete antwoorden van de minister op 14 januari 2016, houden de voorzitter en de eerste ondervoorzitter hun ontslag in beraad.