Wangirifraude

Meer en meer worden burgers opgebeld door een buitenlands nummer. De oplichters laten de telefoon slechts 1 keer overgaan en haken vervolgens in. Wat ook kan is dat de oplichters je een sms sturen met de vraag om hen dringend terug te bellen. Bel je terug, dan kom je op een dure betaallijn terecht, waar men je zo lang mogelijk aan de praat probeert te houden met de bedoeling je zoveel mogelijk te doen betalen voor het telefoontje. Als je terugbelt, zijn de kosten immers voor uw rekening.

Het nummer begint meestal met +263 77 11 xxxxx (laatste 5 cijfers kunnen verschillen), telefoonnummers uit Zimbabwe. Maar let ook op met telefoontjes uit Niger (prefix +227), uit Letland (+371), Madagaskar (+261) of het eiland Nauru (+674).

Dit fenomeen heet Wangirifraude. Wangiri komt uit het Japans. Wan komt van het Engelse telwoord one en verwijst naar die ene keer dat de telefoon rinkelt. Giri verwijst naar de afbreking van de oproep en komt van kiru, het Japanse woord voor 'snijden'.Om de zoveel tijd wordt deze vorm van telefoonfraude weer frequenter.

Wat moet je doen?

We roepen u op om zeker NIET terug te bellen! Zoek het nummer waarmee je gebeld werd eventueel eens op. Door het te googelen bijvoorbeeld kom je soms snel op fora terecht waarop gewaarschuwd wordt voor dit soort fraude.

Consumenten kunnen volgens artikel 120 van de Telecomwet nu reeds aan hun operator vragen om bepaalde nummerreeksen te laten blokkeren. Heel wat gsm's en smartphones hebben reeds een functie waarmee abonnees zelf kunnen bepalen welke oproepen ze al dan niet willen ontvangen. Er zijn instellingen mogelijk om geen anonieme oproepen te ontvangen en automatisch oproepen te weigeren van individuele nummers die men zelf toevoegt en oproepen van buitenlandse nummers.



Nummers laten blokkeren is echter niet altijd dé oplossing. De oplichters veranderen immers voortdurend van nummer en zelfs van land waaruit de oproepen worden gepleegd.



Meld de (poging tot) fraude ook bij de Economische Inspectie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer ons via het contactformulier of telefonisch via 058 53 30 00.