Op donderdag 22/06 gebeurde omstreeks 13.20 uur een knuffeldiefstal in de Kursaallaan te Koksijde. Een 62-jarige man was het slachtoffer. De vrouw sprak hem aan met een smoesje, als dank gaf ze hem voor zijn hulp een "knuffel" en stal zo zijn ketting. Nadien vluchtte ze weg in een zwarte Audi Coupé, in de wagen zat nog een man. De verdachte is ongeveer 30 jaar oud, heeft lang roodachtig haar, droeg een zonnebril, een korte jeansbroek (hotpants), een t-shirt en sprak met een Oost-Europees accent.

     Dinsdag 20/06 werd ook al een 76-jarige man slachtoffer in de Teirlincklaan in Koksijde, een vrouw stal toen zijn armband en halsketting. De feiten gebeurden op 20/06 omstreeks 10.15 uur, bij de PZ Middelkerke gebeurde omstreeks de middag ook een dergelijk feit. Of het om 1 en dezelfde persoon gaat is niet duidelijk. Wees alert voor al te vriendelijke “knuffelaars”, wanneer je een verdachte knuffel voelt naderen, deins je best achteruit. 

 

Op woensdag 21/06 was de mobiele flitser actief in de politiezone Westkust. Ondanks het mooie weer, namen toch heel wat bestuurders hun wagen om te snel te rijden. 

Maar liefst 91 bestuurders liepen tegen de lamp. In De Panne respecteerden 23 bestuurders de snelheidslimiet van 50 km per uur niet, in Nieuwpoort waren dat er 19 en in De Panne tot slot waren dat er 49. 

 

Koksijde-Tournai - Drie dagen lang hebben militaire- en politieploegen het tegen elkaar opgenomen tijdens de Chaturanga Survival 2017 op het militair domein te Tournai. Niet minder dan 70 ploegen waren ingeschreven waaronder 26 ploegen van de federale en lokale politie.

Op woensdag 7 juni was het de beurt aan de pakkemannen van de Politiezone Westkust die met drie ploegen, samengesteld uit leden van de interventie,  naar Tournai afreisden. De Chaturanga is een van de moeilijkste hindernissenparcours van Europa en het was die dag schroeiend heet.

De eerste uitgave van de CHATURANGA proef werd georganiseerd te Tournai in 1985. De wedstrijd omvatte aanvankelijk een proef per ploeg op een parcours bezaaid met hindernissen en eindigend op de schietstand. De naam “CHATURANGA” is geïnspireerd op een groep van 4 krijgers uit Oud-Indië. Langsheen deze bijzonder veeleisende omloop moeten vier teamleden voordeel zien te halen uit de eigen specifieke fysieke eigenschappen om hun gemeenschappelijke prestatie te verbeteren.

De competitie wordt nu georganiseerd door het Departement Logistiek van het competentiecentrum voor de steun te Tournai en bestaat uit 32 deels kunstmatige, deels natuurlijke hindernissen en 2 schietproeven. Er zijn kracht- kruip- en klimproeven en er is ook een proef granaatwerpen bij.

Het is opmerkelijk dat uit onze provincie slechts 2 politiezones vertegenwoordigd waren met 3 ploegen van PZ Westkust( Koksijde-De Panne-Nieuwpoort) en 2 ploegen van de politiezone RIHO (Roeselare-Hooglede-Izegem).

Mankeert er iets aan de fysieke conditie van onze politiemensen zou men durven vragen of kan geen tijd vrijgemaakt worden om de fysieke paraatheid te testen en te bewijzen?

Al even opmerkelijk is dat er dit jaar geen enkele vrouwelijke deelnemers was tussen het mannelijk geweld van de PZ Westkust. Wel hebben enkelen mooie herinneringen meegenomen naar huis zoals blauwe plekken, schaafwonden, maar niemand dacht aan opgeven, vertelt Emmanuel Mercy van Westkust ploeg 1. Maar we leverden een sterk staaltje van teamwork samen met de aangeleerde technieken om hindernissen te overwinnen. Elke hindernis van het parcours is een weldoordacht en realistisch uitgekozen obstakel die we in ‘de echte wereld’ mogelijks ook kunnen tegenkomen, vervolgt Emmanuel. Ik denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij een verdachte die poogt weg te glippen en over een muur klautert, wel als interventie-inspecteur moet je kunnen volgen vind ik en fit zijn is en blijft is de boodschap.

Gezien de beperkte mogelijkheden om te trainen werd een puike prestatie neergezet en er wordt al uitgekeken naar de voorbereidingen voor de volgende editie begin mei 2018. Het devies is trainen en nog eens trainen, maar daarbij technieken onderhouden om met minder krachtinspanningen hindernissen te nemen, besluit Emmanuel.

De wedstrijd werd finaal gewonnen door een ploeg van het Speciaal Interventie eskadron van de Federale Politie (SIE Brussel 1) gevolgd door hun tweede ploeg van de gespecialiseerde interventie eenheid (SIE Brussel 2) en derde werd PZ Brussel West. In het algemeen klassement met de militaire en politieploegen samen werd Ploeg Westkust 1 (Aaron ROUSSEEUW (26) – Lander DE CLERCQ  (26) - Yenti NYFFELS (24) - Emmanuel MERCY (27) verdienstelijk 23ste met een tijd van 23 min 11 s.

De ploeg PZ Westkust 2 Jordy VANDERBRUGGEN (24) - Matthias VAN BRABANDT (24) - Benjamin DEBUSSCHE Benjamin (27 )- Enzo JANSSENS (24)  werd 33ste in een tijd van 26 min 50s en tot slot de ploeg PZ Westkust 3 Ludovic BREYNART (31) – Davy VOLCKE (24) - Peter BRUNEEL (41) - Bert EECKHOUT (27) 44ste in een tijd van 35 min 43 s.

groepsfoto chaturanga

Groepsfoto met iedereen vlnr: Yenti Nyffels,  Ludovic Breynart, Davy Volcke, Peter Bruneel,  Lander De Clercq, Bert Eeckhout,  Aaron Rousseeuw,  Emmanuel Mercy, Enzo Janssens,  JordyVanderbruggen, Benkamin Debussche, Matthias Van Brabandt

chaturanga 2

chaturanga 4

 (Dank aan EDK voor het artikel)

Op zondag 18 juni is er rommelmarkt in Ramskapelle van 6 uur tot 18.30 uur. 

Van 6 uur tot 19 uur wordt alle verkeer verboden in volgende straten en straatgedeelten: 

  • Ramskapellestraat vanaf huisnummer 66 ( De Lanterfanter) tot aan de Diksmuidse weg
  • Molenstraat vanaf huisnummer 31 tot aan de Ramskapellestraat
  • Leiestraat
  • Sint-Laurentiusstraat 

Let ook op de aangeduide stilstaan - en parkeerverboden. 

rommelmarktstrandlaan

Op zaterdag 17 juni en op zondag 18 juni is er braderie van 10 uur tot 20 uur in de Zeelaan te Koksijde-bad. Hierdoor zijn telkens van 7 uur tot 22 uur onderstaande straten verkeersvrij:

  • Zeelaan, tussen het kruispunt met de Koninklijke Baan en het kruispunt met de Albert Bliecklaan/Lejeunelaan
  • Westendestraat, tussen het kruispunt met de M. Bliecklaan en het kruispunt met de Zeelaan
  • Boulognestraat, tussen het kruispunt met de Zeelaan en het kruispunt met de F. Ropsweg 
  • Kursaallaan, tussen het kruispunt met de Zeelaan en het kruispunt met de Vlaanderenstraat

Let ook op de stilstaan -en parkeerverboden en op de straten in de omgeving waar enkel plaatselijk verkeer is toegelaten.

 

 shopping

 

Op donderdag 15 juni 2017 stond de mobiele flitser paraat voor aangekondigde snelheidscontroles. De controles gebeurden zoals steeds op 3 verschillende plaatsen in de zone Westkust. Er werd geflitst in De Panne (zone 50 km/uur), Nieuwpoort (zone 70 km/uur) en in Wulpen (zone 70 km/uur). In De Panne waren er 12 snelheidsovertreders, in Nieuwpoort bedroeg het aantal 8 en in Wulpen respecteerden 9 personen de maximumsnelheid niet. De controles vonden plaats gedurende een tijdspanne van ongeveer 5 uur.
 
 
 
50 km bord

 

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) meldt dat er vanaf 20 juni 2017 (gedurende een drietal weken, afhankelijk van de weersomstandigheden) helikoptervluchten op lage hoogte (antenne op 30 meter boven maaiveld) zullen worden uitgevoerd in open terrein aan de Westkust (vooral in landbouwgebied en waar mogelijk in de duinen en langs de duin-polder overgang).  De bedoeling is om de verzilting van de bodem en het grondwater in kaart te brengen. Onderaan de helikopter is een grote antenne bevestigd met een diameter van circa 30 meter. De VMM meldt dat er bij eerder uitgevoerde soortgelijke vluchten aan de Oostkust en in Nederland geen problemen werden gemeld. Enkel paarden zouden mogelijk onrustig kunnen worden.”

Meer gedetailleerde informatie over dit project is terug te vinden via:

https://www.vmm.be/water/projecten/topsoil

http://skytem.com/ 

Graag willen wij de horecazaken met slaapgelegenheid waarschuwen voor de oplichter S.T., een 19-jarige man uit Nederland.

Hij reserveert telkens een kamer, maar laat na om te betalen. In Nederland sloeg hij zo al ettelijke malen toe.

Wij kregen melding van de zaakvoerster van een hotel uit De Panne waar S.T. een kamer reserveerde die op voorhand moest betaald worden, maar dat gebeurde niet waarop de vrouw de reservatie annuleerde. Hij reserveerde zogezegd in naam van "Voetbal Scheids huur".

Wees dus alert en verwittig ons zeker op het nummer 058 533 000 indien u ook met S.T. te maken krijgt.

warning

Welk kindje is zijn troeteldier kwijt? Gevonden op 11/06 bij de strandcabines aan de Fairybankhelling te Oostduinkerke. Af te halen bij onze onthaaldienst (Zeelaan, 48) in Koksijde.

 gevonden troeteldier