Het is geen geheim meer dat de politie Westkust op alle mogelijke vlakken hoog inzet op verkeersveiligheid in het algemeen, maar ook voor kinderen in het bijzonder. Denken we maar aan de fietsexamens, de voetgangersexamens en de talloze verkeerslessen.

Zo gaf de politie in de maand september verkeerslessen voor alle leerlingen uit het vijfde leerjaar op de militaire basis van Koksijde om hen zo optimaal voor te bereiden om zich ook veilig in het verkeer te begeven wanneer ze naar een middelbare school gaan. Maar liefst 13 keer gingen de verkeerslessen door. De verkeerslessen op de militaire basis volgen op het voetgangersexamen dat de kinderen in het vierde leerjaar afleggen en zijn de voorbode van het fietsexamen dat de kinderen op het einde van het zesde leerjaar afleggen.

Tijdens de fietslessen op de militaire basis maakten de kinderen kennis met de gevaren in het verkeer. Ze fietsten onder begeleiding van de politie langs de schoolfietsroutes waarbij ze uitleg kregen over de gevaarlijke punten op de routes en een opfrissing van de verkeersregels.

Daarna konden alle leerlingen hun kunnen testen op een behendigheidsparcours en maakten ze kennis met de dode hoek door middel van een echte vrachtwagen.

Nieuw dit jaar was het go-cartparcours met verkeersborden en verkeerslichten. Zo werd een reële situatie gecreëerd en konden de kinderen zich optimaal inleven.

Alle kinderen kregen als kers op de taart ook fietslichtjes als geschenkje.

verkeerslessen groepsfoto

fietslichtjes website

verkeerslessen dode hoek

verkeerslessen go-cartparcours

verkeerslessen behendigheidsparcours

Omdat diefstal uit voertuigen nog te dikwijls voorkomt, delen we graag onderstaande tips om de kans hierop te verkleinen. In onze politiezone stellen we eveneens, net zoals in andere politiezones in West-Vlaanderen een verhoging vast. Deze morgen nog stelden we een dergelijke diefstal vast in De Panne.

Enkel summiere belangrijke tips:

  • Parkeer je voertuig niet op een afgelegen plaats, maar in een garage of op een goed verlichte parkeerplaats in het zicht.
  • Sluit je wagen steeds zorgvuldig af, ook al ben je maar even weg. Vergeet ook je ramen niet te sluiten.
  • Neem steeds je boorddocumenten mee, boorddocumenten zijn goud waard voor criminelen.
  • Laat geen mobiele gps en houder achter in de wagen, verwijder ook de eventuele zuignapafdruk. Ook andere waardevolle voorwerpen laat je best nooit achter zoals een Ipad, Laptop, gsm, handtas, … Dieven koesteren zo geen hoop om de voorwerpen te bekomen. Indien je het toch niet kan laten om ze in de wagen te bewaren, leg ze dan in de koffer uit het zicht van potentiële dieven.

In het kader van een goede preventieve aanpak willen we de inwoners van onze zone ook vragen om ons onmiddellijk in te lichten op het nummer 058 533 000 wanneer ze verdachte gedragingen aan voertuigen opmerken.

cartheft

 

Op dinsdagnamiddag 27 september was onze mobiele flitser actief in de Panne, Wulpen en Oostduinkerke.

In De Panne werden de meeste hardrijders aangetroffen, daar respecteerden 27 bestuurders de maximum toegelaten snelheid van 50 km per uur niet. Dit gevolgd door Wulpen waar 20 bestuurders sneller reden dan de toegelaten 90 km per uur. Oostduinkerke kon de beste cijfers voorleggen, daar respecteerden 18 bestuurders de snelheidslimiet van 50 km per uur niet.

slow