Laat je meteen waarschuwen bij een noodsituatie

Is jouw gemeente nog niet aangesloten op BE-Alert? Schrijf je toch in ! Ook de gouverneur van jouw provincie kan BE-Alert gebruiken in een noodsituatie.
Jouw gegevens worden gebruikt om je in een noodsituatie te verwittigen. Zowel jouw inschrijving als de berichten die je zal ontvangen zijn gratis.
Bij een noodsituatie in jouw buurt, willen we je graag tijdig verwittigen. Dat is steeds de eerste stap bij crisiscommunicatie.

In geval van nood, zal jouw gemeente, provincie of het Ministerie van Binnenlandse Zaken proberen om je zo snel én duidelijk mogelijk de nodige aanbevelingen te geven.
Zo weet je meteen wat te doen om jezelf en anderen in veiligheid te brengen bv. ramen en deuren sluiten bij een brand.

Daarom lanceerde het Crisiscentrum het systeem BE-Alert.

BE-Alert is een alarmeringssysteem waarmee de overheid jou kan verwittigen in een noodsituatie.
Tot nu toe ontving je meestal informatie over een noodsituatie via (sociale) media, de hulpdiensten aanwezig op het terrein of via het sirene-netwerk.

Dankzij BE-Alert kan je binnenkort ook rechtstreeks informatie krijgen via sms, een gesproken bericht via een vaste telefoonlijn of e-mail.

BE-Alert kan gebruikt worden voor verschillende types noodsituaties, bv. een brand, overstroming of stroomonderbreking, …
Afhankelijk van de aard van de noodsituatie en de impact op de bevolking, zal een burgemeester, gouverneur of de Minister van Binnenlandse Zaken beslissen om BE-Alert te activeren.

Dit bericht zal steeds verstuurd worden naar de inwoners die rechtstreeks betrokken zijn bij de noodsituatie (bv. buurtbewoners van een straat, wijk, nucleaire noodplanningszone).

Om zo'n bericht te ontvangen, moet je je vooraf inschrijven op BE-Alert.
Je kan verschillende adressen en verschillende telefoonnummers registreren: bv. tweede verblijfplaats, werkplaats, … Zo blijf je steeds op de hoogte.

Bij grote noodsituaties, kan het ook belangrijk zijn om je te verwittigen, waar je op dat moment ook bent.
Dankzij een unieke technologie in België kan de overheid je een sms sturen als je fysiek aanwezig bent op de plaats van de gebeurtenis.

Be-Alert, in het kader van noodsituaties, staat los van de buurtinformatienetwerken. Geregistreerde leden van een BIN zijn niet automatisch ingeschreven in Be-Alert en dienen zich ook nog afzonderlijk in te schrijven.