Politie Oostende, Douane en RVA organiseren controle actie op de kermis.

Vr 25.10.2019 - 9:54

Namaakgoederen, zwartwerk, rookwaren-en alcohol worden aangetroffen.

Op vrijdag 18 oktober werden verschillende kermiskramen en drankstanden aan een controle onderworpen. De FOD Economie controleerde op namaakgoederen, de douane op rook- en alcoholwaren en de RVA op zwartwerk. De politie ondersteunde de actie.

Grote in beslag name namaakgoederen

In 3 kermiskramen werden verschillende goederen in beslag genomen. Het gaat over ongeveer 50 speelgoedfiguren, 45 stukken speelgoed, 20 speelgoedtelefoons, 150 speelkaarten, 5 wireless of portable speakers en 3 wireless radio's. Voor 1 kermiskraam werd een waarschuwing gegeven, voor de twee andere kramen een PV tot inbeslagname.

Zwartwerk: twee vaststellingen

Bij 1 kermiskraam was er een inbreuk op deeltijdse arbeid. Twee vaststellingen van zwartwerk waren het resultaat.

Inventarisatie dranken in 2 drankstanden

Bij twee drankstanden werden een volledige inventarisatie van de dranken opgemaakt. Dit met het oog op controle van de facturatie in het kader van accijnzen. Bij de opbouw van de kermis had de RVA reeds 5 vaststellingen van zwartwerk opgemaakt. Vandaar dat zij tijdens deze actie opnieuw wilden deelnemen.

"Eerlijke concurrentie blijft een belangrijk gegeven binnen onze stad", vertelt Korpschef Philip Caestecker. "Met onze herhaaldelijke SHOP-acties, controleren we al vaste handelaars op regelmatige basis. Maar ook reizende handelaars op ons grondgebied, vallen hieronder en dienen zich aan de regels te houden."

Actie reinheid Politie Oostende: pluim voor de handelaars

Za 19.10.2019 - 7:00

Op 14 en 15 oktober organiseerde de lokale politie samen met de dienst Openbaar Domein twee acties rond reinheid. Zondagavond werd er gecontroleerd op het te vroeg buiten plaatsen van afval door burgers, een dag vóór de ophaling. Maandagochtend ging het team op pad om te controleren op het reglementair aanbieden van afvalcontainers voor winkels en restaurants.

Actie huisvuilophaling: 33 vaststellingen waarvan 5 op heterdaad

In Oostende mag afval pas vanaf 5 uur 's morgens worden buitengezet en kan het worden opgehaald vanaf 7u. Wie afval te vroeg buitenzet riskeert een GAS-boete van 60 euro. Tijdens de controle op zondagavond in de wijken Mariakerke en het centrum deed de politie 33 vaststellingen, waarvan 5 op heterdaad.

"De regels voor afvalophaling zijn streng maar noodzakelijk, want als vuilniszakken te lang buitenstaan scheuren de meeuwen ze open" aldus burgemeester Bart Tommelein. "Als mensen zich niet aan die regels houden, kan dat voor heel wat overlast zorgen. De politie en de stadsdiensten controleren daarom regelmatig of afval correct wordt buitengezet."

Voor Oostendenaars die hun afval niet kunnen buitenzetten tussen 5 en 7 uur, zijn de afvalstraten een goed alternatief. Iedereen kan er elke dag terecht tussen 7u en 22u. PMD, glas en papier en karton kan je daar gratis kwijt, voor huisafval betaal je slechts 50 cent. Voor problemen in de afvalstraten kan men steeds het gratis telefoonnummer 0800/92491 bellen.

Actie afvalcontainers: slechts 5 vaststellingen

De actie spitste zich niet alleen toe op particulieren, maar ook op handelaars. Ook zij dienen hun afvalcontainers afgesloten en op het reglementaire tijdstip buiten te stellen. Maandagochtend was er een controle in alle wijken (voornamelijk winkels en restaurants). 145 containers werden gecontroleerd en er werden slechts 5 vaststellingen opgemaakt, allen in de wijk Mariakerke.

"De acties werpen duidelijk hun vruchten af", zegt Directeur Operaties Hannelore Hochepied. "We organiseren ze maandelijks, in goede samenwerking met de dienst Openbaar Domein van Stad Oostende. Het aantal vaststellingen neemt telkens af en tijdens deze actie scoorden vooral de handelaars erg goed. We blikken tevreden terug. De sensibilisering doet haar werk."

Lokale politie Oostende doekt cannabishandel en –teelt van 50-jarige Oostendenaar op

Vr 18.10.2019 - 15:00

Na doorgedreven onderzoek, viel de recherche van de politie Oostende deze week binnen in een pand in Oostende. 7 verdachten werden opgepakt. 1,5kg cannabis, een plantage met 230 cannabisplanten en 11.000 euro cash geld werden in beslag genomen.

Uitvoerig onderzoek door de recherche van PZ Oostende

De recherche was al even bezig met een uitvoerig onderzoek naar invoer van cannabis in kilogrammen vanuit Nederland naar Oostende. Binnen deze handel kwam een vijftiger uit Oostende in beeld, die de cannabis in Nederland ging halen en in Oostende verder liet verhandelen. Dit gebeurde door kompanen uit Oostende. Er kwam ook een dealer in Blankenberge in beeld, die door dezelfde invoerder, de man van vijftig, werd bevoorraad. Afsluitend werd vastgesteld dat er zich een cannabisplantage in een pand in Oostende bevond. Er werd besloten om binnen te vallen.

Grote buit

Midden deze week werden bij diverse tussenkomsten uiteindelijk 7 verdachten gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter die besliste om ze allen aan te houden. Uiteindelijk werden 1,5kg cannabis, een plantage met 230 cannabisplanten en 11.000 euro aan cash geld in beslag genomen.