Mag ik kopieën van mijn boorddocumenten in mijn voertuig bewaren?

Veel bestuurders houden in hun voertuig enkel de kopiëen bij van hun boorddocumenten (inschrijvingsbewijs, verzekeringsbewijs, technische controle en gelijkvorrmigheidsattest). Ze willen zo voorkomen dat de originele documenten gestolen worden. Je moet echter steeds de originele boorddocumenten in je voertuig bijhebben, kopieën zijn niet voldoende!

Kopieën van akten zijn nooit rechtsgeldig en verhinderen een degelijke controle door de politie. Bij een controle krijgt de bestuurder een waarschuwing, maar mag wel doorrijden. Binnen een bepaalde termijn moet de bestuurder zich dan met de originele documenten aan het politiebureau aanbieden.

Wel is het verstandig om van al deze documenten thuis een kopie te bewaren.

Het verzekeringsbewijs mag sinds 1 juli 2020 ook in digitale vorm. Maar opgelet hiermee: zorg dat elke bestuurder van je voertuig dit digitaal kan voorleggen! Het is ook aangeraden dat je een papieren versie mee hebt als je naar het buitenland reist, om discussies te vermijden. Meer hierover op de website van de FOD Economie.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Het Houtsche via het contactformulier of telefonisch via 050 82 08 00.