inbrekers in schijnwerperDe donkere dagen hebben volop hun intrede gedaan en we zien dat het aantal woninginbraken stijgt. De wintermaanden bieden inbrekers nu eenmaal meer gelegenheid om ongezien toe te slaan.

Afwezigheid bewoners
We zien dat in de wintermaanden inbrekers actiever zijn in de avonduren. Inbrekers letten vooral op de afwezigheid van de bewoners. Bij het invallen van de duisternis wordt dat voor hen makkelijk waarneembaar. Ze kiezen de woningen uit waar geen licht brandt.

Eenvoudige oplossingen
Sommige oplossingen zijn eenvoudig, en kunnen inbrekers afschrikken:

  • zorg dat het lijkt of er iemand in huis aanwezig is. Een tijdschakelaar kan hierbij helpen. Met tijdschakelaars kunt u de binnenverlichting bijtijds inschakelen en ervoor zorgen dat de verlichting op wisselende plekken aan en uit gaat.
  • degelijk hang- en sluitwerk
  • en goed zicht vanuit de omgeving op alle toegangsdeuren.

--> De combinatie van zicht, verlichting en inbraakwerend hang- en sluitwerk verkleint de kans op een inbraak aanzienlijk!

Binnen- en buitenverlichting
Beperkt de aandacht voor verlichting niet alleen tot de binnenkant van de woning. Zorg voor goede buitenverlichting bij alle vanaf de openbare weg bereikbare en zichtbare deuren. Dit houdt inbrekers in veel gevallen op afstand. Een buitenlamp die automatisch aanspringt als de avond invalt, is daarvoor zeer geschikt. De buitenlamp bij de voordeur dient het gezicht van de bezoekers te verlichten. Zo kunt u beter de afweging maken of u wel of niet de deur gaat openen.

Verwittig de politie 
Naast deze preventieve maatregelen kunt u, als bewoner, een belangrijke rol spelen bij het aanhouden van de dief. De politie vat regelmatig inbrekers in de kraag dankzij de hulp van burgers. Bel de politie bij verdachte situaties via 101 en noteer de uiterlijke kenmerken van zowel de potentiële dader als het voertuig. De politie komt liever een paar keer te veel dan één keer te laat.

Meer preventieve maatregelen
Dieven kiezen de makkelijkste weg. Met eenvoudige maatregelen kan een groot deel van de woninginbraken worden voorkomen. Tijd speelt een belangrijke rol bij een inbraak. Hoe langer inbrekers bezig zijn om binnen te komen, hoe groter de pakkans. Zorg daarom dat ramen en deuren gesloten zijn bij het verlaten van de woning en draai de deur altijd op het nachtslot. Leg geen waardevolle spullen in het zicht en laat uw buren weten wanneer u voor langere tijd weggaat.

Bron: CCV (Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid)