Contacteer

Commissaris Rudi Vanlerberghe

directeur Veiligheid

(noodplanning, technopreventie, wapens, antecedentenonderzoek en recrutering)

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Een Buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkings- verband tussen de burgers en de lokale politie in een bepaald afgelijnd gebied dat bijdraagt tot de volgende doelstellingen:

  • het verhogen van het algemeen veiligheidsgevoel;
  • het bevorderen van de sociale controle;
  • het verspreiden van de preventiegedacht.

 Om deze doelstellingen te bereiken zal het BIN : 

  • wederzijds informatie uitwisselen tussen de politie en de BIN-medewerkers en dit via een vooraf besproken communicatieplan;
  • preventieve tips verspreiden.

 

binHet BIN organiseert zich in een groep burgers die op maatschappelijke en/of functionele basis een gemeenschap vormen. De burgers uit deze gemeenschap, gemeente, buurt of wijk die vrijwillig het engagement opnemen om mee te werken aan de informatie-uitwisseling en de sensibilisatie zoals verder omschreven, noemen wij BIN medewerkers. 

Samen vomen zij het lokale Buurtinformatienetwerk en zullen in groep en in overleg met de BIN partners, autonoom inspanningen, beslissingen en verantwoordelijkheid nemen over hun lokale organisatie. De partner overheid en politie zullen zich in deze organisatie vertegenwoordigen via een gemandateerde politiebeambte. Deze beampte begeleidt het BIN, waakt over de kwaliteit van de BIN-communicatie en werkzaamheden en biedt ondersteuning aan waar nodig. 

In de praktijk gebeurt deze informatieuitwisseling via BIN-meldingen die de politiezone verstuurt naar alle leden van een groep. Sinds mei 2018 zijn wij overgeschakeld van 15 BIN-groepen naar 4 groepen. Zo is er nu de BIN-groep Beernem, Oostkamp, Zedelgem en een aparte BIN-groep voor zelfstandigen. U kunt in een BIN-groep meldingen ontvangen via sms en/of mail en sinds kort zullen deze meldingen ook verstuurd worden via onze App Het Houtsche. 

Indien u mee wilt werken aan de veiligheid van uw buurt of preventieve informatie wilt ontvangen kunt u zich gratis inschrijven om van alle voordelen te genieten:

  • Dit kunt u doen door op deze link te klikken: Klik hier om u in te schrijven.
  • U kunt zich ook rechtstreeks inschrijven op onze App "PZ Het Houtsche". U dient eerst de App te installeren en dan kunt u er op registreren. Indien u hulp nodig hebt bij de installatie of registratie kunt u via deze link een hulpgids bekijken: Installatie -en registratiegids