img-20171031-wa0000 resizedZaterdag, 28 oktober 2017 ging opnieuw een opleiding gemachtigd opzichter door in Oostkamp. Het was wederom een succes, we telden wel 29 kandidaat gemachtigd opzichters.

Begin dit schooljaar hebben al 8 mensen de opleiding tot gemachtigd opzichter doorlopen.  Op zaterdag 28 oktober 2017 organiseerde de verkeerscel van de Politiezone Het Houtsche opnieuw een opleiding “gemachtigd opzichter”. We hebben 29 kandidaat gemachtigd opzichters mogen verwelkomen, die over het algemeen verbonden zijn aan een school gelegen ofwel in Beernem, Oostkamp of Zedelgem.

De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte, dat handelt over wat een gemachtigd opzichter wel en niet mag doen, maar ook over plaats en oversteken van de voetganger, plaats en gedrag van de fietser, verkeerstekens, zien en gezien worden, gedrag van bestuurders tegenover voetgangers enz. Daarna volgt een praktische proef, waarbij de gemachtigd opzichter o.a. vertrouwd gemaakt wordt met de omgeving, de manier van optreden, en het stilleggen van het verkeer.

De gemachtigd opzichters kunnen effectief aan de slag na uitreiking van een schriftelijk bewijs van aanstelling, door de respectievelijke burgemeester.

Een gemachtigd opzichter is bevoegd om aanwijzingen te geven aan weggebruikers ter beveiliging van het oversteken van kinderen, scholieren, personen met een handicap of bejaarden, en in dit op het grondgebied van de hele politiezone. Niettegenstaande hij het verkeer mag tegenhouden, is hij toch niet gemachtigd om het verkeer te regelen.

De grote interesse om gemachtigd opzichter te worden geeft duidelijk aan dat veiligheid mensen nauw aan het hart ligt.