vuurwerkVooral tijdens de nieuwjaarsnacht wordt er veel vuurwerk afgestoken door particulieren: Bengaals vuurwerk, rotjes, knallers, vuurpijlen en andere pyrotechnische wonderen vliegen ons (soms letterlijk) om de oren... maar is dit wel toegelaten?

 

 

 

Vuurwerk is natuurlijk niet geheel ongevaarlijk en ongelukken met vuurwerk komen dan ook regelmatig voor: brandwonden op vingers, handen, ogen en het hoofd, oorschade....


Mag u als particulier zomaar vuurwerk kopen en dit op de openbare weg afsteken ?

 

U moet er in de eerste plaats rekening mee houden dat de verkoop en het bezit van vuurwerk bij wet is gereglementeerd (het is bijvoorbeeld verboden om vuurwerk te verkopen aan kinderen en jongeren onder de 16 jaar).

Ook het algemeen politiereglement van de gemeenten Oostkamp, Beernem en Zedelgem, verbiedt het afsteken van vuurwerk allerhande (het doen ontploffen van voetzoekers of ander lawaaimakende springtuigen inbegrepen), behoudens voorafgaandelijke toelating van de burgemeester. 

In Oostkamp is het verboden, zonder toelaging van de burgemeester. Voor het afsteken van vuurwerk door particulieren wordt géén toelating gegeven. Enkel professioneel vuurwerk met toezicht van brandweer krijgt toelating.

 

De belangrijkste voorzorgsmaatregelen bij het afsteken van vuurwerk zijn :

 

 • Volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing en knutsel nooit zelf vuurwerk in elkaar.
 • Steek het vuurwerk af op een open plaats, op veilige afstand van andere mensen en van ontvlambare materialen (bv. droog hout).
 • Steek het vuurwerk altijd aan met een lont, nooit met een open vlam (lucifer of aansteker).
 • Houd het vuurwerk niet in uw hand en buig er niet overheen op het moment dat u het aansteekt.
 • Probeer nooit vuurwerk dat niet ontplofte opnieuw aan te steken, maar giet er een emmer water over en laat het een hele nacht zo liggen op een veilige plaats (dus niet midden op straat of op het voetpad).
 •  

   

   

   

   

  Bron:

  www.secunews.be