Verkeersles schudt leerlingen wakker

DM 20180131 Vemoe 1

Alle leerlingen van het vijfde middelbaar in Knokke-Heist kregen de voorbije maand de lokale politie op bezoek in hun klas. Inspecteur Franky Degraeve (vemoe) sprak er met de volgende generatie autobestuurders over verkeersveiligheid. "Voor veel jongeren is een ongeval een ver-van-mijn-bedshow", zegt hij. "Ze denken dat het hen nooit zal overkomen. Nochtans vinden in Knokke-Heist elke dag twee à drie verkeersongevallen plaats."

Vemoe

Een verkeersveilige schoolomgeving is een prioriteit voor het politieteam. De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (kortweg vemoe) zet zich al enkele jaren in om kinderen en jongeren op een veilige manier te leren deelnemen aan het verkeer.

Onder het motto Zwemmen leer je in het zwembad, fietsen op de weg trekt vemoe naar de basisscholen om de leerlingen, zowel in de klas als op de weg, belangrijke verkeers- en fietsvaardigheden aan te leren. In de middelbare scholen gaat de werkgroep in dialoog met de toekomstige generatie autobestuurders.

Verkeersles

Het vemoe-team haalt tijdens de verkeersles alles uit de kast om de jongeren te informeren over de risico's van verkeersonveilig gedrag. Vooral de confrontatie met jonge verkeersslachtoffers maakt veel los en brengt het gesprek op gang. "De (audiovisuele) getuigenis van leeftijdsgenoot Ruben schudt veel leerlingen wakker", verduidelijkt Degraeve. "Ruben nam na een feest dronken plaats achter het stuur. Op weg naar huis botste hij met zijn auto op een tegenligger. Bij het ongeval overleed een goede vriend. Een andere passagier raakte zwaar gewond."

Elke verkeersles eindigt met een positieve noot. "Je kan een ongeval vaak voorkomen of de ernst ervan beperken", concludeert de politie-inspecteur. "Draag je je gordel? Pas je je snelheid aan? Bob je mee? En kan je gsm wachten tot na de autorit? De verantwoordelijkheid ligt bij jou …" Alle leerlingen schrijven op het einde van de les een goed verkeersvoornemen op een post-it. "De post-it houden velen als reminder bij", zegt Degraeve enthousiast. "Af en toe kom ik een leerling tegen en zit het goede voornemen nog steeds in de pennenzak of bij de gsm."