Meer dan één op de vijf fietsen niet in orde

20171120 EJMEVELOGEZIEN 5

De lokale politie en jeugdraad van Knokke-Heist sloegen tijdens de donkere maanden de handen in elkaar. Onder het motto Ej me velo gezien controleerden ze samen de fietsuitrusting van 1.094 fietsers in Knokke-Heist. "Meer dan 1 op 5 reed niet met een verkeersveilige fiets", zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. "De fietsers kregen een proces-verbaal van waarschuwing en moesten hun fiets binnen de week in orde stellen. De fietsers die wel in orde waren, kregen een verkeersveilig gadget."

Samenwerking

Een verkeersveilige schoolomgeving is een prioriteit voor de lokale politie. De werkgroep verkeers- en mobiliteitseducatie (kortweg vemoe) zet zich al enkele jaren in om leerlingen op een veilige manier te leren participeren aan het verkeer. Onder het motto Zwemmen leer je in het zwembad, fietsen op de weg trekt vemoe naar de basisscholen om de kinderen, zowel in de klas als op de weg, belangrijke verkeers- en fietsvaardigheden bij te brengen. In de middelbare scholen gaat de werkgroep in dialoog met de toekomstige generatie autobestuurders.

Verkeersveiligheid is ook een thema dat leeft onder de leden van de jeugdraad van Knokke-Heist. "We staan honderd procent achter deze actie", zegt Maxim Trio. "Zeker tijdens de donkere maanden is het belangrijk dat de schoolgaande jeugd opvalt in het verkeer. Een goede fietsverlichting of het dragen van fluorescerend en reflecterend materiaal kan het verschil maken. Met de gadgets en prijzen willen we de jonge fietsers extra motiveren om goed zichtbaar te zijn."

Preventieve controles

De lokale politie hield in oktober 2017 preventieve fietscontroles in de basisscholen van Damme en Knokke-Heist. In totaal werden 771 fietsen gecontroleerd. Ongeveer 3 op de 10 fietsen was technisch niet in orde. 79 fietsen hadden geen of een defecte fietsverlichting. "Onze campagnes en preventieve controles hebben steeds meer effect", zegt Isolde Van Eenooghe. "Bij de start van de controles in 2013 was nog de helft van de fietsen niet in orde. Vooral mountainbikes en koersfietsen vormen een probleem. Ouders vergeten vaak dat ook deze sportieve fietsen bij duisternis uitgerust moeten zijn met verlichting en reflectoren."

Resultaten 2017-2018

De lokale politie en jeugdraad controleerden tijdens de donkere maanden 1.094 fietsen in Knokke-Heist. Maar liefst 228 fietsen (ofwel 21 procent) waren niet verkeersveilig. De fietsers kregen een proces-verbaal van waarschuwing en moesten hun fiets binnen de week in orde stellen. De fietsers die wel in orde waren, kregen een verkeersveilig gadget.

De jonge fietsers die reden met een verkeersveilige fiets én een extra inspanning deden om goed zichtbaar te zijn in het verkeer (bijvoorbeeld door het dragen van een fluohesje of -hoes over de rugzak) maken kans op een mooie prijs. In de prijzenpot zitten 3 monkeylights en cinematickets. Een onschuldige hand selecteert de winnaars tijdens de officiële prijsuitreiking in de Marge in Knokke-Heist.

"De donkere maanden zijn nog niet achter de rug", zegt Isolde Van Eenooghe. "Hierbij doen we nogmaals een warme oproep. Zorg dat je goed zichtbaar bent in het verkeer en ga naar school of naar het werk met een verkeersveilige fiets." In Damme en Knokke-Heist kan je fietsuitrusting het hele jaar door worden gecontroleerd.