Zes positieve ademtests tijdens eerste bobcontroles

20170612 VC 1

De lokale politie steunt de nieuwe zomerbobcampagne 'Bob, altijd nul op' met kleine, gerichte controles in Damme en Knokke-Heist. "Vorige zomer reed één op vijf zonder Bob', zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. "Na de eerste bobcontroles staat de teller dit jaar al op zes. De campagnes en controles blijven nodig om bestuurders eraan te herinneren dat alcohol niet thuishoort in het verkeer."

Bob, altijd nul op
Drukbezette terrasjes, heerlijke etentjes, zwoele uitgaansavonden en spontane citytrips in eigen land. Onmisbare ingrediënten voor een fantastische, Belgische zomer. Wordt er getoost en gefeest in goed gezelschap? Dan is Bob uiteraard van de partij. Ben jij Bob? Dan ben je dat van aperitief tot digestief. Van de eerste santé tot de laatste tournée. Tot je veilig thuis bent. Bob, altijd nul op. Alle info op www.bob.be.

Gerichte aanpak
De politie kiest ook deze zomer voor een efficiënte aanpak van de bobcontroles. De nadruk ligt zowel overdag als 's nachts op kleine, gerichte acties. De patrouilles hebben ook extra oog voor bestuurders met een risicovol en onaangepast rijgedrag. Deze automobilisten worden meteen aan de kant gezet en aan een ademtest onderworpen. "De grootschalige verkeerscontroles vragen veel middelen en personeel", zegt Isolde Van Eenooghe. "Tijdens de drukke zomer zijn deze acties moeilijk combineerbaar met het reguliere politiewerk. Bovendien circuleert de locatie snel op sociale media. Het verrassingseffect is weg en het verkeer vermindert sterk ter hoogte van de controleplaats."

Zes bestuurders positief
De politie nam tijdens de vorige zomerbobcampagne 523 ademtests af. In totaal bliezen 390 bestuurders safe, 18 alarm en 115 positief. Er werden ook 61 rijbewijzen ingetrokken. Na de eerste bobcontroles staat de teller al op zes positieve ademtests en één positieve speekseltest. "Ook drugshond Aslan deed tijdens het eerste bobweekend uitstekend zijn best", zegt Isolde Van Eenooghe. "In twee wagens vond hij een kleine hoeveelheid marihuana terug." Dankzij de nieuwe ANPR-wagen trof de politie ook een gestolen auto aan.
Ook na de zomer lopen de verkeerscontroles door. In Damme en Knokke-Heist controleert de politie het ganse jaar op rijden onder invloed, gsm'en achter het stuur en het niet dragen van de veiligheidsgordel.