Lokale politie rolt cameranetwerk verder uit

20170413 CAMERA SCHERM

De lokale politie rolt haar cameranetwerk verder uit in Knokke-Heist. Binnenkort beschikt de politie over 22 draaibare en 8 vaste bewakingscamera's op 25 hotspots in de gemeente. Naast de 2 automatische nummerplaatlezers krijgt de politie er ook een ANPR-wagen bij.

De ANPR- en bewakingscamera's staan langs belangrijke in- en uitvalswegen, maar ook op locaties waar veel mensen samenkomen. "Vooral de uitgaansbuurten, winkelstraten en plaatsen waar regelmatig evenementen doorgaan, zijn belangrijke hotspots met een grotere kans op criminaliteit en overlast", zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. "Dankzij het cameranetwerk kunnen we de ploegen beter aansturen op het terrein en lossen we meer zaken op. Bovendien werken de camera's ontradend en verhogen ze het veiligheidsgevoel."

Vervanging en uitbreiding

Het cameranetwerk is niet nieuw in Knokke-Heist. De politie maakt er al sinds 2006 gebruik van 16 draaibare bewakingscamera's. De voorbije jaren is het netwerk verder uitgebreid met 2 ANPR- en 4 draaibare bewakingscamera's.

Begin 2017 is de politie gestart met de uitrol van het vernieuwde cameranetwerk. De uitrol wordt gespreid over een periode van 5 jaar. In een 1e fase zijn de 20 bewakingscamera's vervangen door nieuwe, kwalitatief hoogwaardige exemplaren. Op 3 locaties is gekozen voor een vaste i.p.v. een draaibare camera en op 5 hotspots is naast de draaibare camera ook een vast exemplaar toegevoegd.

Binnenkort wordt ook op 5 nieuwe locaties een draaibare camera geplaatst. Er komt een draaibare bewakingscamera:

  • t.h.v. het Alfred Verweeplein - Piers de Raveschootlaan;
  • de hoek van de Lippenslaan met de Victor Lamoralstraat;
  • de hoek van de Lippenslaan met de Bayauxlaan;
  • t.h.v. het Canada Square met de Bayauxlaan en
  • in het midden van de rotonde Elizabetlaan-Meerlaan.

De lokale politie neemt binnenkort ook een ANPR-wagen in gebruik. De combi is uitgerust met 3 slimme camera's die de nummerplaat van stilstaande en voorbijrijdende wagens lezen. Ze vergelijken deze automatisch met de algemene politiedatabank, de databank voor niet-verzekerde voertuigen en een eigen, lokale databank.

De technologie staat niet stil in de sector van de bewakings- en ANPR-camera's. "Ook de aankoop van een anonieme ANPR-wagen en verplaatsbare bewakingscamera is voor dit jaar voorzien", zegt Isolde Van Eenooghe. "Bij evenementen of overlastproblemen zal dit zeker een meerwaarde zijn. Tijdens carnaval maakten we in een testfase al gebruik van een verplaatsbare bewakingscamera."

De politie breidt ook de komende jaren het cameranetwerk verder uit in functie van de heraanleg van straten, rotondes, nieuwe wijken en het nieuwe concept 'strand en dijk'. Ook het gebruik van bodycams bij grote volkstoelopen staat op het verlanglijstje van de zone.

Actief cameratoezicht

Het actief cameratoezicht werpt zijn vruchten af in Knokke-Heist. Vorig jaar rukte de politie 210 keer uit voor incidenten die de cameraoperatoren live vaststelden door een actief cameratoezicht. Het ging hier vooral over verdachte situaties, verkeersongevallen, diverse vormen van overlast en vechtpartijen. De beelden worden 30 dagen bewaard, waardoor de politie ook bij laattijdige aangiftes en verder onderzoek nog diverse dossiers kon oplossen.

In Knokke-Heist staan ook 2 vaste ANPR-camera's. Dankzij de nummerplaatlezers kon de politie vorig jaar 249 auto's onderscheppen. 1 op de 5 onderschepte wagens werd ook inbeslaggenomen. Het ging hier vooral over niet-verzekerde en gestolen auto's.

De politie toonde gisteren een mooi staaltje van actief cameratoezicht in het dossier van de ramkraak op een Louis Vuitton -winkel. Na een alarmmelding kon de dispatcher live volgen in welke richting de daders wegreden. Hierdoor werden de ploegen optimaal aangestuurd met het gekende resultaat: 1 verdachte is gevat, de betrokken wagens zijn inbeslaggenomen en een deel van de buit is terecht.