Resultaten verkeersacties zaterdag 09 en zondag 10 juli 2016

Op zaterdag 09 en zondag 10 juli 2016 werden in de politiezones Blankenberge/Zuienkerke en Brugge verkeerscontroles georganiseerd in de rand van het Beachland festival te Blankenberge.

De verkeersacties verliepen samen met aspirant-inspecteurs en docenten van de West-Vlaamse politieschool (in het kader van hun opleiding), en met medewerking van politiezone Arro Ieper, de politiezone Het Houtsche, de Politiezone Mir...a, de politiezone Bredene-De Haan, de federale wegpolitie, de scheepvaartpolitie, de dienst hondensteun van de federale politie, de Douane en Vlabel.

Er werden in totaal 249 voertuigen en bestuurders gecontroleerd.

29 bestuurders reden onder invloed van illegale drugs. Het rijbewijs van deze bestuurders werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.

4 bestuurders reden onder invloed van alcohol. Het rijbewijs van deze bestuurders werd voor 6 uur ingehouden.

Naast de vaststellingen van het rijden onder invloed van alcohol of drugs, werden ook nog processen-verbaal opgesteld voor het in bezit hebben van drugs, 2 maal rijden met een niet verzekerd voertuig (met inbeslagname van de voertuigen), 3x verboden wapendracht en andere verkeersovertredingen.

De Vlaamse Belastingsdienst inde 8.036 euro aan openstaande verkeersbelastingen en nam 2 voertuigen in beslag voor openstaande bedragen van 1839 euro en 3335 euro.

De Douane inde 18.236 euro aan openstaande fiscale boetes en nam 3 voertuigen in beslag, voor 2 voertuigen was dit voor openstaande bedragen van 3558,78 en 20928,37 euro.

Op en rond het festivalterrein van Beachland gold er een nultolerantie inzake verdovende middelen.

Dit jaar werd voor het eerst het principe van 'onmiddellijke minnelijke schikking" toegepast. Bij deze procedure kan een verdachte, afhankelijk van de hoeveelheid drugs die hij bij zich heeft, voor een minnelijke schikking kiezen. Die minnelijke schikking bedraagt 75 of 150 euro en kan via terminal of overschrijving betaald worden. Tijdens het festival werden er 33 onmiddellijk schikkingen uitgeschreven, 8 keer werd er betaald via terminal (1.050 euro) en er werden 25 overschrijvingen overhandigd (3600 euro).

De aangetroffen drugs waren zeer divers : cannabis, speed, cocaïne, XTC-pillen, vloeibare XTC, Ghb, heroïne ....

Er werden in totaal ook 4 arrestaties verricht inzake verdenking van verkoop van illegale drugs. 1 verdachte zal zich in snelrecht moeten verantwoorden voor de rechtbank. De 3 andere verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Er werden 2 bestuurlijke aanhoudingen verricht, 1 persoon omwille van verstoring van de openbare orde, de andere persoon omwille van zijn betrokkenheid bij een vechtpartij.