Gordel om of er zwaait wat!!

Za 13.02.2016 - 14:47

Vlaanderen heeft een nieuwe campagne gelanceerd over het dragen van de gordel. Met de slogan 'Gordel om of er zwaait wat' roept Ray in februari iedereen op de gordel te dragen. In maart zal de politie extra op gordeldracht controleren.

Ray, de hoeder van de Vlaamse wegen, verschijnt opnieuw op de borden langs de snel- en gewestwegen. Ditmaal roept Ray iedereen op de gordel om te doen. Volgens de meest recente cijfers draagt voorin bijna 92% de gordel, maar eigenlijk moet dit 100% zijn.

Achteraan in de wagen doet zelfs 1 op de vier geen gordel om. Nochtans kunnen in België jaarlijks een honderdtal levens worden gered als alle inzittenden van een wagen hun gordel zouden omdoen.

Campagne

Zaterdag verschijnen de eerste Ray-affiches op de borden langs de Vlaamse snel- en gewestwegen. Met zijn typische stijl roept Ray iedereen op de gordel om te doen: 'Gordel om of er zwaait wat'. Dezelfde oproep doet Ray ook op de radio en ook op de sociale media zal @luisternaarray van zich laten horen.

Risico

De gordel vermindert het risico op overlijden of letsels met 50%. Toch gaan nog heel wat bestuurders en passagiers heel nonchalant om met de verplichting om - zowel voorin, als achterin de wagen - de gordel te dragen. Zo blijkt dat bij dodelijke ongevallen op snelwegen 1 op de 2 bestuurders en 7 op de 10 passagiers achterin geen gordel dragen op het moment van het ongeval.

Maar ook bij korte afstanden en aan lagere snelheden bewijst de gordel zijn nut en voorkomt hij zware letsels. Het consequent dragen van de gordel is dan ook een van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om het aantal zwaargewonden en doden bij verkeersongevallen op onze Vlaamse wegen te verminderen.

Bron en foto : http://www.standaard.be/cnt/dmf20160212_02125103

Contacteer ons

Dringende politiehulp
101

Algemene informatie
050 42 98 42