Wat doen gemeenschapswachten?

De Dendermondse gemeenschapswachten zijn zichtbaar aanwezig in het straatbeeld. Je herkent ze aan hun paarse uniformen. Ze zijn een laagdrempelig aanspreekpunt en vormen een brug met allerhande (gemeente)instanties.

Om hun doelstellingen te realiseren, hebben ze vijf functies met name een informatieve, meldings-, preventieve, sensibiliserings-, en handhavingsfunctie. Een woordje extra uitleg.

  1. Informatieve functie

GW geven op verschillende manieren informatie aan de bevolking en de bezoekers van de gemeente. Dit kan zowel mondeling, door het bussen van brieven en flyers over de evolutie van werken, over de buurtgebonden aanpak van overlast,... als door het verspreiden van affiches over bepaalde activiteiten (op vraag van de gemeentediensten).

  1. Meldingsfunctie

GW zijn a.h.w. de ‘ogen en oren’ van de stedelijke en bepaalde niet-stedelijke diensten en melden tekorten en schade aan de bestrating, het straatmeubilair, de beplanting en de signalisatie, sluikstorten en zwerfvuil op straat en in het water,…

Op deze manier dragen ze bij tot de verbetering van het woon- en leefmilieu in de gemeente.

  1. Preventieve functie

Het verhogen van de sociale controle is een belangrijke taak voor de GW. Door hun permanente aanwezigheid op straat en op openbare plaatsen voorkomen zij dat mensen zich hinderlijk gedragen. Hoewel ze geen enkele politionele bevoegdheid hebben, kunnen hun uniform en tussenkomsten normbevestigend, preventief en corrigerend werken.

GW zorgen op een indirecte manier ook voor een vermindering van mogelijke onveiligheidsgevoelens, doordat zij dagelijks verkeerslichten, wegsignalisatie en andere controleren.

  1. Sensibiliseringsfunctie

GW hebben de taak om mensen bewuster te maken van bepaalde wangedragingen of handelingen. Voorbeelden daarvan zijn parkeren op voorbehouden plaatsen voor personen met een handicap, honden laten loslopen, hondenpoep niet opruimen en voederen van duiven.

Naar taakinhoud en prioriteiten wordt de nadruk in eerste instantie gelegd op de sociale functie van de GW. De criminaliteitspreventieve functie die naar buiten uit eerder impliciet wordt gedragen, maakt er evenwel onlosmakelijk deel van uit.

  1. Handhavingsfunctie

Tot slot stellen zij inbreuken vast op de gemeentelijke reglementen en verordeningen in het kader van artikel 119bis §6 van de Nieuwe Gemeentewet die uitsluitend het voorwerp kunnen uitmaken van administratieve sancties of inbreuken op de gemeentelijke retributiereglementen.

De gemeenschapswacht-vaststeller kan sanctioneren door het geven van een ‘vaststelling’. Deze vaststellingen gebeuren in het kader van het algemeen politiereglement en kunnen een Gemeentelijke Administratieve Sanctie (GAS) tot gevolg hebben.

Als vaststeller werkt de GW rond verschillende vormen van overlast:

  • Kleine overtredingen die een bron van grote ergernis zijn: sluikstort, zwerfvuil, hondenoverlast, wildplakken, het voederen van verwilderde dieren, wildplassen, ...
  • Foutief aanbieden van huishoudelijk afval (verkeerd recipiënt, te vroeg of te laat buitengezet)
  • Rijden of parkeren of het marktparcours
  • Overtredingen op stilstaan of parkeren
Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Dendermonde via het contactformulier of telefonisch via 052-25 12 00.