Hoe kan je diefstal uit je woning of appartement voorkomen?

Diefstal uit je woning

Actief meewerken aan de strijd tegen inbraken is in ieders belang. Pas daarom dagelijks de tips uit bijgevoegd document toe. Zo kan je het risico op een inbraak in je woning aanzienlijk verminderen.

Document: standaardadvies

Diefstal uit je appartement

De meeste maatregelen voor inbraakpreventie van appartementen zijn vergelijkbaar met deze voor woningen. Maar omdat appartementen ook andere kenmerken hebben, zijn er toch een aantal specifieke aandachtspunten. De preventiedienst zet er hieronder alvast enkele op een rij.

Veiligheid voor het volledige appartementsgebouw

Buitendeuren

Sluit toegangsdeuren tot garages en fietsenbergingen steeds af. Zij geven meestal toegang tot het volledige gebouw.

Sluit de ramen op het gelijkvloers en de eerste verdieping steeds af, ook al is je afwezigheid kortstondig.

Ramen en deuren die aan de zijde van de brandladder gelegen zijn, moeten steeds goed afgesloten worden.

Binnendeuren

De tweede toegangsdeur in de hall dient steeds slotvast te zijn en mag enkel geopend worden d.m.v. een sleutel of door elektrische bediening van binnen af. Laat nooit toe dat een vreemde persoon samen met jou het gebouw betreedt. Iedereen dient zich vooraf te melden bij de persoon die hij/zij wil bezoeken. Open niet zomaar voor iedereen de deur via de parlofoon. Vooral inbrekers gebruiken smoesjes als: "Ik ben je bovenbuur en ben mijn sleutel vergeten!"

Veiligheid binnen je eigen appartement

Vermijd tekenen van afwezigheid. Zorg dat je brievenbus tijdig geledigd wordt, maak gebruik van een tijdschakelaar om het licht aan te steken, laat iemand de overgordijnen open en dicht doen, ....

Deel je afwezigheid mee aan de buren en/of conciërge, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.

Merk, registreer en fotografeer je waardevolle zaken.

Doe steeds aangifte van een misdrijf bij de politie en wees bereid te getuigen indien nodig.

Personen die graag meer uitleg en vakkundig advies wensen omtrent het beveiligen van hun woning, kunnen steeds terecht bij de preventiedienst.

Je vraag blijft onbeantwoord? Contacteer Lokale Politie Dendermonde via het contactformulier of telefonisch via 052-25 12 00.