Politie stelt kwart minder diefstallen in gebouwen vast

In 2019 stelden alle diensten van Lokale Politie Dendermonde samen 132 feiten, waarvan 82 voltooide inbraken en 50 inbraakpogingen in gebouwen, vast. Ten opzichte van 2018 betreft dit een daling met 27% en opnieuw een verderzetting van de dalende tendens na de stijging het jaar voordien.

Preventiedienst met demostand op de markt

Bekijken we het aantal inbraken per deelgemeente dan zien we dat Dendermonde-centrum (28 feiten) niet langer koploper is maar wel Sint-Gillis (41 feiten).

Wat het type gebouw betreft, blijkt uit onze analyses dat er het meest ingebroken werd in woningen, bedrijven en appartementen. Deze drie categorieën samen zijn goed voor 66% van de feiten. In 2019 registreerden onze diensten 58 woninginbraken (27 pogingen en 31 voltooide woninginbraken), 18 inbraken in bedrijven en 12 in appartementen. Op het vlak van woninginbraken zien we de sterkste daling. In vergelijking met 2018 is dit aantal met een kwart gedaald.

Buiten deze drie types is het aantal inbraken in winkels procentueel het sterkst gedaald (2018:20; 2019:4). Het aantal inbraken in onderwijsinstellingen en horeca kent eveneens een sterke daling met respectievelijk 63% en 67%.

Sinds de ingebruikname van de camerabewaking in de industriezone Hoogveld werd daar de laatste jaren minder ingebroken in bedrijven. In 2019 werd 4 maal ingebroken in een bedrijfsgebouw en stelden onze diensten 3 inbraakpogingen vast.

In 2019 vroegen 339 eigenaars afwezigheidstoezicht aan. N.a.v. gerichte controles door de toezichtpatrouilles en de gemeenschapswachten contacteerde de preventiedienst de aanvragers om een oplossing te zoeken voor de opvallende veiligheidsgebreken die tijdens deze controles opgemerkt werden. Het valt op dat verschillende aanvragers al meermaals beroep deden op deze dienstverlening en hier tevreden over zijn.

We kunnen het niet genoeg herhalen: bel het gratis noodnummer 101 als je iets verdacht opmerkt in je buurt. Zo kunnen wij sneller een interventieploeg ter plaatse sturen en verhoogt de kans om daders op heterdaad te betrappen.

#samen werken aan een veilige stad

Labels