Lokale politie Dendermonde arresteert 13 personen voor drugssmokkel gevangenis

Op een half jaar tijd zijn onze diensten erin geslaagd om 13 verdachten te arresteren die drugs binnensmokkelden in de gevangenis door deze over de gevangenismuur te gooien.

Gevangenis Dendermonde

Lokale politie Dendermonde en de gevangenisdirectie werken al verschillende jaren samen om het drugsgebruik in de gevangenis van Dendermonde aan te pakken.

In het pre-coronatijdperk werden reeds verschillende maatregelen getroffen om de invoer van drugs in de gevangenis te bemoeilijken. Dit gebeurde voornamelijk door het controleren van bezoekers, het uitvoeren van gerichte drugscontroles met drugshonden en het doorzoeken van de cellen van gedetineerden. 

Ten gevolge van de coronacrisis en de opgelegde coronamaatregelen werd, met het stilleggen van de bezoeken, als het ware ook de belangrijkste drugstoevoer stilgelegd.  

Vanaf begin mei stelden de politie en de gevangenisdirectie bijgevolg vast dat er regelmatig pakketten over de gevangenismuren werden gegooid. Samen met verschillende partners namen zij structurele en infrastructurele maatregelen om deze manier van drugsinvoer aan te pakken.

Daarnaast organiseerde Lokale Politie Dendermonde verschillende gerichte politieacties om deze manier van drugsinvoer de kop in te drukken. 

De resultaten van deze acties kunnen niet altijd onmiddellijk meegedeeld worden, maar na bijna 6 maanden geeft de politie een stand van zaken. 

In totaal arresteerde Lokale Politie Dendermonde korpsbreed 13 personen, waarvan 12 personen op vordering van parket Oost-Vlaanderen door de onderzoeksrechter aangehouden werden en waarvan 1 persoon onder strikte voorwaarden vrijgelaten werd.

In totaal namen de politiediensten 270 gram cannabis, 23 gram cocaïne, 300 gram hasj en 2,8 gram heroïne in beslag.  Daarnaast werden eveneens 3 gsm’s, 2 simkaarten en 1 USB-stick onderschept. 

De politie stelde vast dat het de overgooiers niet ontbrak aan creativiteit: er werd gegooid met tennisballen en de pakketten werden verzwaard met aardappelen, batterijen en stenen. Eén van de daders gebruikte zelfs de NMBS-coronapas om met de trein naar Dendermonde te komen. 

Bij deze roept de politie op om verdachte handelingen in de buurt van de gevangenis zeker te melden via 101 en om indien mogelijk ook een persoonsbeschrijving en/of nummerplaat door te geven. 

Politie en burgers: samen sterk!

Labels