Lokale politie breidt cameranetwerk verder uit

Na goedkeuring in de gemeenteraad van 18 januari laatstleden kreeg Lokale Politie Dendermonde van het lokaal bestuur groen licht om het cameranetwerk in de stad verder uit te breiden.

Korpschef en burgemeester in commandocentrum bij camera's

Wat staat concreet op het programma?

  • De uitbreiding van het ANPR-netwerk, waarbij ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaatherkenning. Door ANPR-camera’s op de belangrijkste invalswegen te plaatsen, kan de politie elk voertuig dat in of uit Dendermonde rijdt, scannen en analyseren.
  • De uitbreiding van het stedelijk cameranetwerk waarbij op bijkomende locaties in de stad camera’s worden geplaatst. Het gaat om voor de politiediensten cruciale plaatsen, zoals bijv. aan de rotonde van de Leopoldlaan, aan de doorgang van het station richting RVA, aan het Sociaal Huis, aan het Sas …
  • De overname van het cameranetwerk op het Hoogveld van de Dendermondse Business Club. In en om het Hoogveld staan momenteel vaste verkeerscamera's. Deze camera's hebben het aantal bedrijfsdiefstallen spectaculair doen dalen en zorgen voor een permanente dekking ten oosten van de stad. Dit cameranetwerk is echter aan modernisering toe. Daarom koopt de lokale politie dit cameranetwerk over van de Dendermondse Business Club voor een symbolische euro om het te integreren in het cameranetwerk van de politie en verder uit te breiden met ANPR-camera's.
  • De integratie van het stedelijk cameranetwerk in het politienetwerk, waardoor de lokale politie ook deze camera’s in realtime kan gebruiken.

Deze beslissing past volledig binnen het veiligheidsbeleid van de stad en de lokale politiezone. Hierdoor geniet het volledige grondgebied van Dendermonde een nog betere cameradekking. Het volledige ANPR-cameranetwerk zorgt er niet alleen voor dat de buitengrenzen van de stad permanent worden opgevolgd, maar ook enkele cruciale verkeersassen. Daarenboven gebeurt de uitbreiding van het cameranetwerk kostenefficiënt. Voor alle locaties worden bestaande aansluitingen tot elektriciteits- of glasvezelnetwerken gebruikt.

Waarvoor worden deze camera’s gebruikt?

Er werd duidelijk bepaald waarvoor de camera’s mogen worden gebruikt. Dit blijft ongewijzigd, namelijk voor:

  • Verkeer: toezicht op mobiliteit in de binnenstad, straatracers identificeren, toezicht op de verschillende schooltrajecten, vluchtmisdrijven opsporen …
  • Evenementen: in realtime evenementen opvolgen op vlak van crowdcontrol (mensenmassa’s), dreiging en mobiliteit, bv. bij Katuit, Carnaval, Denderpop, Dendermonde Viert, Ros Beiaard …
  • Toezicht op overlast o.a. door drugs aan stationsbuurt, OLV-kerkplein, bibliotheek, RAC (Sas) en op bijzondere plaatsen zoals in of op UNESCO-werelderfgoed, aan de gebouwen van FOD Financiën, parket, Justitiepaleis, gevangenis …
  • Recherchematig: identificatie en opheldering van misdrijven op basis van gevolgde trajecten
  • Winkeltoezicht op de Oude Vest.

Positieve resultaten

Camera’s zijn één van de meest efficiënte manieren om misdrijven op te helderen of te doen stoppen. Zo hebben de camera’s een positieve invloed op het aantal inbraken, de opheldering van verschillende feiten en de aanpak van drugskoeriers in onze stad. Het aantal inbraken in gebouwen is in Dendermonde gehalveerd ten opzichte van 2015, het aantal voorleidingen bij de onderzoeks- of jeugdrechter is daarentegen gestegen met 41 % tot 111 in 2021.Het ANPR-netwerk en de overzichtscamera's lenen zich ook perfect om daders bij verkeersongevallen met vluchtmisdrijf op te sporen.

Project ‘smart security’

Deze uitbreiding kadert binnen het project ‘smart security’ waar de stad en de lokale politie in 2016 mee zijn gestart. Naast de oprichting van de dienst informatie en digitalisering binnen de lokale politie, werd geïnvesteerd in bodycams (kleine draagbare camera’s die meestal op de borst gedragen worden), drones en beveiligde mobiele netwerken. Er werd ook een cameranetwerk uitgerold met ANPR-camera’s en toezichtcamera’s, dat nu verder wordt uitgebreid.

Labels